Общата стойност на средствата за Деветата тръжна процедура на Европейската

...
Общата стойност на средствата за Деветата тръжна процедура на Европейската
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция ще финансира български проекти с 1,2 млн. евро

Общата стойност на средствата за Деветата тръжна процедура на Европейската галактическа организация (ЕКА) за България, която се чака да започва на 24 април, е 1,2 млн. евро. Това заяви Петя Пиперкова, специалист в Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), за Българска телеграфна агенция на първия от два осведомителни дни за опциите български компании и научни организации да вземат участие в процедура на ЕКА за България. Крайната дата за подаване на планови оферти е 16 юни.

Със средствата ще бъдат финансирани планове по пет типа действия, като за всяка от тях е избрана оптималната сума. Дейностите могат да бъдат свързани с планове с летателен сегмент, научноизследователска и развойна активност, за галактически приложения, предопределени за даунстрийм бранша и подготвителни действия. В процедурата са включени и просветителни действия, които би трябвало да бъдат свързани с просветителни стратегии или стажове на млади специализанти.

Към момента у нас са регистрирани 11 компании за развиване на галактическия бранш – научни организации и млади компании, започващи с разработки, които могат да бъдат потребни за страната ни и присъединяване ѝ в други европейски галактически стратегии, уточни специалистът.

Чрез провеждането на осведомителни дни във връзка идната процедура от МИР се пробват да насърчат разнообразни компании, в това число и софтуерни, както и хора, работещи в ИТ бранша, да се възползват от поддръжката нa ЕКА. 

Утре ще бъдат показани някои от осъществените планове. 

За интервала от подписването на първото съглашение за Европейска кооперираща страна сред България и ЕКА през 2015 година са извършени осем тръжни процедури, по които са финансирани 43 български галактически плана за над 7,2 млн. евро. Сред тях има за захранващи системи от наносателити, модули за галактическа храна за екипажа, отчитане качеството на атмосферния въздух, позициониране на плаващи обекти в морска среда, планиране на системи за наблюдения на огромни хидроенергийни резервоари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР