“Обща законодателна програма, синхрон по отношение на политиките, и избор

...
“Обща законодателна програма, синхрон по отношение на политиките, и избор
Коментари Харесай

Дончев: С ПП-ДБ имаме най-големи противоречия относно Бюджет 2023

“Обща законодателна стратегия, синхрон във връзка с политиките, и избор на съответен екип, който да извършва тези политики. Даваше се тип, че работата е завършила поради третата стъпка - изборът на екип и препоръчаният кабинет от ПП-ДБ, само че това не е тъкмо по този начин. Според условията за бистрота би трябвало да ви срещнем до каква степен сме стигнали с втората стъпка - цел за синхронизиране на политиките във всеки един от секторите ”. Това съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на изключителна конференция, на която от партията показват напредъка по управническата стратегия сред ГЕРБ и ПП-ДБ, заяви БГНЕС.

Дончев посочи, че част от предложенията не са напълно професионални. “По огромна част от секторите от по този начин наречената " стратегия " имаме липса на цели сектори- европейско финансиране, грижа за децата, туризъм, максимален проблем е подбудено от несъгласието сред бранша бюджет и финанси по отношение на останалите браншове ”, сподели още Дончев.

Рая Назарян сподели, че с ПП-ДБ са разгледали разделянето на антикорупционната комисия на две. “Неясноти имаше във връзка с условията към хората, които ще извършват длъжностите за битка с корупцията - тяхното предложение бе те да са лица с 10-годишен юридически стаж, само че да не са взели участие в други държавни структури. Тук не постигнахме единодушие ”, сподели Назарян. Относно наказателния кодекс Назарян разяснява, че няма ясна визия за цялостното му реформиране от страна на ПП-ДБ, до момента в който при ГЕРБ-СДС то участва. “Според ПП-ДБ би трябвало при делата със правосъден състав повече от един човек, всяко едно дело да бъде разпределено в състав от разнообразни съдии. Това е на практика невероятно, натовареността на съдилищата би довела до безспорна неспособност ”, сподели още Назарян.

„ Както за всички стана ясно, положението на обществените финанси на България е извънредно тежко. Свидетели сме на бюджет с рекорден недостиг – 6,4%, или 12 милиарда лева Свидетели сме на това, че дългът, който би трябвало да бъде генериран до края на годината, ще бъде 13 милиарда, или до 2025 ще доближи 70 милиарда лева, или 33% от Брутният вътрешен продукт ", съобщи Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя акцентира, че от ГЕРБ са очаквали с огромен интерес и неспокойствие програмата на ПП-ДБ в частта финанси и бюджет. „ Очаквахме да забележим решения и да чуем отговори на въпроси, които цялото българско общество чака ", акцентира Петкова и добави, че е направена една декларация в „ Ексел ", че ще имаме бюджет с недостиг от 3%, само че никой не е споделил по какъв начин ще бъде реализиран той.

„ България, с изключение на проблем с бюджетния недостиг, има проблем и с растежа на инфлацията ", уточни тя и добави, че от ГЕРБ не са съумели да видят съответни ограничения, свързани с преодоляването на инфлацията, който е измежду главните проблеми България да не може да влезе в еврозоната.

„ Друг значим проблем, на който не видяхме отговор – участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Не можахме да забележим каква е визията, какви са задачите България да се причисли към Организацията за икономическо сътрудничество и раз ", заяви Петкова и посочи, че няма политика във връзка с увеличение на вложенията и на растежа.

Според нея тази управническа стратегия в тази ѝ част не дава нито отговори, нито решения, тя провокира още въпроси.

Според някогашния министър на опазването на здравето Костадин Ангелов в бранш " Здравеопазване " липсват спомагателни средства за заплати. “По отношение на детската болница, единственото нещо, което е написано в управническата стратегия, е оповестяване на социална поръчка за изграждане на болничното заведение. Няма нито една стъпка и график какво би трябвало да направи министърът на опазването на здравето, с цел да се построи тази болница. Нито дума няма за плана на Спешната помощ на земята, който има действителен риск да се провали. Няма дума за построяването на хеликоптерни площадки в лечебните заведения, хеликоптери ще имаме, само че няма да има къде да кацат ”, добави Ангелов. “Друго, което ме озадачи, е основаването на приветливи лечебни заведения с грижа за хората, при които пациентът се усеща сигурен. Аз не мога да кажа какъв брой средства ще са нужни, с цел да реализираме това благопожелание ”, посочи още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР