Обширно журналистическо разследване на част от подземния свят в Република

...
Обширно журналистическо разследване на част от подземния свят в Република
Коментари Харесай

"Кейп Кокаин": Какво показа разследване в Южна Африка за българската мафия

Обширно журналистическо следствие на част от подземния свят в Република Южна Африка преди няколко месеца описа за мащабите, с които работят там българи и показва имената на няколко от тях. Поредицата " Кейп Кокаин " за българската мафия е под формата на подкаст от четири елементи и публикации и стартира на 14 ноември 2022 година

Участници в нея разказват, че българите там се занимават с трафик надалеч освен на опиати и че контрабандата " им носи толкоз доста пари, че могат да си купуват чиновници в страни с висока корупция ". В поредицата публикации става дума още за трафик на диаманти и оръжие.

Заловеният на транспортен съд кокаин е бил за хора, които го чакат и те са с такава власт, че не се опасяват да употребяват принуждение, в това число против високопоставени чиновници на полицията, споделя създателят Арън Хайман.



Той споделя за , живеещ в Тейбъл Вю в Кейптаун и считан от полицията за един от медиаторите в българската проведена престъпност в страната. Той има право на законно престояване под персоналното си име, само че се е представял с открадната идентичност на локалния жител Герит Джонсън.
Автомобил Audi Q7 (заедно с куп пари в него, които съгласно съда не са извоювани законно) е хипотетичната връзка сред Павлов и Иванов, като колата е била открита в къща в предградието Дърбанвил през 2014 година при интервенция против подготовката на лаборатория за произвеждане на опиати.

Случаят с кораба Windward

Арън Хаймън от Sunday Times Daily има репортажи по случай още при залавянето на някогашния рибарски транспортен съд Windward с кокаин за 600 милиона ранда. При да стигне до Южна Африка той три пъти сменя името си (Deo Volente II, Telco Torres и Furore), два пъти е пребоядисван (последният път - в бяло-зелено-червено) и се появява през 2010 година за пръв път в Кейптаун със притежател Carina Offshore LTD, компания с адрес на островите Кук (офшорен данъчен парадайс на север от Нова Зеландия). 47 години след спускането му на вода южноафриканската полиция залавя екипажа му от български и жители на Мянмар по обвиняване в наркотрафик.

Българите са Марио Васев (47 г.), Асен Георгиев Иванов (51 г.), Борислав Стоянов Атанасов (45 г.) и Атанас Михайлов Биков (53 г.), като те може да бъдат упрекнати и за пране на пари.

" Смята се, че Иванов може да е притежател на Windward, само че за човек, податлив да употребява псевдоними или да кара други да се подписват за бизнес ползите си, може да се окаже мъчно за управляващите да свържат някоя от самоличността му с кораба.

Джакузи или нарколаборатория

При интервенцията през 2014 година в първокласна къща в Дърбанвил в охраняемото имение Херензихт, принадлежаща на словашката гражданка Яна Чипкалова, управляващите откриват сакове с пари в брой. Те са ориентирани от осведомител, подал сигнал за градеж на подземна лаборатория за метаквалон (вид психотичен седатив). В имението " са открити Иванов и двама негови български сътрудници Кирил Кирилов и Асен Чечаров (и двамата бяха задържани в Перу през 2018 година по обвинявания за наркотици) ".

Иванов обяснил, че копаят за монтиране на джакузи. В съда трансформира версията на градеж на маза за вино. Там се схваща, че то е притежател на транспортен съд, наименуван Defiant. Служителите му обаче го познавали като Алекс Новак, словашки жител, който затруднява в допълнение установяването от кая тъкмо страна е пристигнал. Според Джон Адамс, инженер на кораба, който е интервюиран от специфичната полиция през 2014 година, Defiant е 55-метрова " плаваща оръжейна база ", осигуряваща оръжия и муниции за охранителните компании, настоящи край крайбрежията на Судан в Червено море против сомалийските пирати, показва журналистическото следствие. " Алекс нормално носеше със себе си торба с пари в брой. Той извършваше по-голямата част от бизнеса си в брой и постоянно плащаше на екипажа на Defiant в брой ", написа в документи по делото.

Бизнесмен, обвързван с Defiant, който не поискал да бъде назван, споделя пред Sunday Times Daily, че Defiant е принадлежал на Иванов, който познава и като Новак, както и че българинът му споделил, че има различен транспортен съд, наименуван Windward.



И още два кораба

Източници свързват най-малко два други кораба с Иванов. Един от тях е Nesa 7, който беше преименуван на Atlantic Warrior и, сходно на Windward, плава под панамски байрак, откакто е трансфорат от японски рибарски траулер в транспортен съд за доставки. Според уеб страницата за следене на кораби MarineTraffic.com позицията на Atlantic Warrior е получена за последно в българския пристанищен град Бургас през февруари 2019 година

Регистрите за благосъстоятелност на уеб страницата за информация за доставка Equasis.org го показват като притежаван от разнообразни офшорни компании, само че през 2013 година е бил благосъстоятелност на компания, наречена Satomi Universal Ltd, друга офшорна компания. Maritime Connector, уеб страница за разгласи за морския бранш, демонстрира Defiant като един от корабите на Satomi Universal, като дава цялостния му набор от спецификации.

Проследяването на Windward е мъчно, тъй като системата му за идентификация е изключвана най-малко два пъти до залива Салдана сред 26 февруари и 1 март (в региона това се считано за извънредно и съмнително държание, нормално съвпадащо с противозаконна дейност). Корабни сътрудници в пристанището считат, че е употребен за доставяне на кораби тъкмо до териториалните води на Южна Африка, на 12 километра от брега. Източници от правоприлагащите органи считат, че Windward се среща в интернационалните води с кораб-майка, донесъл кокаин от Централна или Южна Америка. Джейсън Ели, старши специалист по опиатите на Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност, сподели пред Sunday Times Daily, че е евентуално кокаинът да бъде преопакован и изпратен до Европа, където цената е доста по-висока. " Можете да получите от 40-80 хиляди $ за кг там. Този кокаин евентуално се е насочил към Европейски Съюз поради естеството на групата. Вие говорите за българи, евентуално говорите за придвижване към източната част на Европа ", сподели Елиг. Не е изключено част от него да остане в региона.

Той сподели, че методът, който се твърди, че е употребен от синдиката, съответствува с проучвания, показващи последователно придвижване в трафика на кокаин от Латинска Америка през Африка към Източна Европа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР