Обсъждането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на

...
Обсъждането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП в спор и взаимни обвинения в лобизъм за режима на Путин заради левчето на Борисов

Обсъждането на Закона за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива, по-известен като " законът за левчето на Борисов ", още веднъж подвигна напрежението сред ГЕРБ и Политическа партия в пленарната зала. Депутатите от двете партии водиха пикантен спор с взаимни обвинявания в лобизъм в интерес на " Лукойл ".

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " упрекна вносителите, че по този начин подсигуряват 50 стотинки от всеки литър да отидат в интерес на рафинерията. Сабрутев даже подвигна две монети от по 50 стотинки, с цел да онагледи тезата си.

" Коя е обединението " Лукойл? Това е в действителност със закон да гарантирате, че тези 50 ст. ще останат в " Лукойл ", а останалите 50 ст. може да се върнат на потребителите. Левчето на Борисов не е левче ", упрекна Венко Сабрутев от трибуната. Той укори ГЕРБ и останалите в залата, че в това време не са подкрепили продължаването на мярката от 25 стотинки за гориво.

" Днес е печален ден за България, денят, в който умря една легенда, легенда за левчето. Стана ясно, че Борисов не може да направи математиката, тъй че да върне левчето. Групата на ГЕРБ е пленник на измислените обещания на Борисов. Крайно време е този човек да се пенсионира ", съобщи съпартиецът му Искрен Митев.

Делян Добрев от ГЕРБ установи, че от Политическа партия най-накрая са си признали за съществуването на левчето.

" Толкова е просто, че към момента имам вяра, че даже и господин Сабрутев ще го разбере ", отвърна Делян Добрев от ГЕРБ. " Самите " Лукойл " го споделиха - да, ние печелим по един лев на литър. Всички в тази страна схванаха, че има левче. Продължавам да запитвам - къде е Асен Василев, тъй като той беше този, който лобира за " Лукойл ", а българският водач ги заплати тези надписани горива за 3 милиарда. Над 1000 лв. от джоба на всеки български водач са излезли предходната година ", съобщи Добрев.

" И в този момент Сабрутев ми вика - но вие желаете да оставите 50 ст. Дайте напряко да го национализираме " Лукойл "!. 50 ст. вземаме с този закон, а с другия закон за свръхпечалбата - вземаме други 33%. С този закон от 3 милиарда облага на " Лукойл " ще вземем 70%, на тях им остават 900 млн., изясни Добрев. " Може ли да им вземем 100%? Сигурно може, само че дайте напряко да ги национализираме ", сподели още депутатът от ГЕРБ.

" И ви го обясних доскоро. Натягате се, с цел да ви пишат на по-предно място в листата, а не на пето, господин Сабрутев ", заключи Добрев и отново попита къде е Асен Василев. 

" Вицепремиерът Асен Василев, който се крие през днешния ден през целия ден, тъй като несъмнено той лапа от левчето, и се влачи по стомах пред Европейска комисия, с цел да получи България дерогация, с цел да може " Лукойл " да купува на ниска цена съветски нефт и да печели милиарди ", добави Добрев. 

" Тогавашният вицепремиер Асен Василев дълготрайно и поредно защитаваше интереса на една 100% съветска корпорация, и то когато стартира война ", съгласи се и Станислав Анастасов, който също попита къде се крие Василев. " 3 милиарда лв. е вредата за българския фиск и българските жители ", добави и той. " Искам да попитам господин Сабрутев по какъв начин ще разяснява изявлението на Кирил Петков от предходната година - " ние разбрахме, че корупцията и съветското въздействие у нас са едно и също нещо ".

Сабрутев установи, че е налице цялостна поддръжка от Движение за права и свободи за лобисткия закон. " Защо 12 години налозите на " Лукойл " бяха изнасяни в Швейцария? ", попита депутатът от Политическа партия. Той изрази изненада за какво от спестените от " Лукойл " средства ще се дават карти за превоз. " Над 90% от средствата ще отидат за горива с ваучери ", разясни Добрев, като добави, че решението за ограниченията за отплата на хората от платените пари от рафинерията по този закон ще вземе държавното управление. 

От Движение за права и свободи и ГЕРБ са безапелационни, че Политическа партия бранят интереса на съветска компания пред този на българските жители.

" Ако е по идеологически аргументи, би трябвало да им признаем, че няма по-проруска партия от Политическа партия в българския парламент ", откри Делян Добрев, като означи: " Обичат режима на Путин, или получават милиардите? Това са двете варианти, няма друга за какво го вършат ".

" Аз съм сигурен, че имат 2-3 милиарда аргументи, с цел да пазят режима на Путин ", разяснява по адрес на Политическа партия Станислав Анастасов от Движение за права и свободи. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР