Обсъжда се възможността ремонтите на общински пътища да могат да

...
Обсъжда се възможността ремонтите на общински пътища да могат да
Коментари Харесай

Общински пътища ще се финансират по Фонда за регионално развитие

Обсъжда се опцията ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за районно развиване. В момента Министерството на районното развиване и благоустройството работи по него, а министър Гроздан Караджов беседва по въпроса с представителите на Националното съдружие на общините.

Кметовете са сложили казуса за неприятното положение на общинската пътна мрежа, като са отбелязали, че от 19 500 км общински пътища общо 11 600 км са в „ плачевно положение “. Хората от локалната власт са поискали 300 млн. лева от Фонда за районно развиване, който екипът на министерството създава, да бъдат отделени за поправки на пътища в обитаемоте места.

Министър Караджов е отбелязал, че е наясно с казуса и е изискал от общините точна информация за какъв брой километра общински пътища по обитаеми места кметовете имат техническа планова подготвеност за започване на ремонтите през тази година. От сдружението ще показват подробна информация до две седмици. По предложение на районния министър националното съдружие ще излъчи свои представители, които дружно с пътната организация да стартират решаването на казуса.

Фондът за районно развиване, по който общините ще могат да аплайват с цялостни планове за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 милиарда лв.. „ Идеята е кметовете сами да могат да осъществят повсеместен план. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а избрана зона в града да бъде изцяло благоустроена “, изяснява министър Караджов. Досега всеки обособен детайл се прави без връзка с останалото, да вземем за пример, средства се отпускат единствено за ВиК план, само че след разкопаването не може да се ремонтира опустошения тротоар или път. Предимство при кандидатстването за финансиране ще имат планове в слаборазвитите региони - Странджа, Северозападна България и Родопите. До момента не са заделяни съществени средства, с цел да се преодолеят несъответствията в тези региони, е коментът на вицепремиерът Караджов.

Работната група в Министерството на районното развиване и благоустройството към този момент приготвя нормативната база за структурата и правилата, по които ще работи фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. „ В момента, в който сме подготвени с вид на плана, първата организация, с която ще се консултираме, е НСОРБ, а посредством вас и с кметовете, на които разчитаме да дават насоки за доработване, както и интензивно да вземат участие в изработването на критериите за кандидатстване “, отбелязва министър Караджов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР