Обсъжда се възможността да се намали срокът на карантината и

...
Обсъжда се възможността да се намали срокът на карантината и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Бързото разпространение на Омикрон ще създаде проблем на работодателите |

Обсъжда се опцията да се понижи срокът на карантината и за имунизираните той да бъде по-кратък, изключително за хората, които имат сложена бустерна доза, заяви по bTV проф. Тодор Кантарджиев, микробиолог и съветник на Столична община по имунизациите.

Хората, които са имунизирани, и да се заразят отделят вируса за по-кратко време, по тази причина при тях изолацията може да бъде понижена, аргументира се той. 

Омикрон има по-кратък инкубационен интервал - три-четири дни . В момента се разболяват тези, които са чествали погрешно Нова година.   Според него новините за Омикрон " не са толкоз неприятни ". Той цитира данни на центровете за надзор на болесттите в Съединени американски щати, съгласно които инфекцията, провокирана от Омикрон, минава по-леко и по-рядко визира белия дроб.

Според специалиста бързото разпространяване на инфекцията ще сътвори проблем за работодателите , той като огромен брой хора, ще боледуват по едно и също време, по тази причина посъветва да се направи график, с цел да не се събират доста хора на едно място и да има опция за заменяемост. 

Според него поставената от премиера Петков цел за 300 000 имунизирани през идващите три седмици е изцяло реалистична и уточни, че през вчерашния ден са сложени над 32 000 дози, от които единствено в София - над 7000.

Професорът повтори тезата си, че и добави, че в случай че си боледувал от Делта, вероятността да " хванеш " Омикрон е 5 пъти по-голяма, съгласно изследвания. Той посъветва боледувалите да се имунизират.

Микробиологът разяснява и известията за случаи на Флурон (комбинация от грип и коронавирус), като изясни, че те  са доста редки и са при хора с злепоставен имунитет . Той заяви, че предходната година в Националния център по заразни и паразитни заболявания са били засечени случаи на ковид и респираторен синцитиален вирус при бебета и възрастни хора.

" Ако си изкарал грип, би трябвало да се пазиш от ковид. Ако преди два месеца си боледувал от Коронавирус, имунитетът ти е понижен и елементарно можеш да се заразиш с грип. Който би трябвало да си направи бустер - да не отсрочва, изключително хората, които са имунизирани с Астра Зенека или са си създали имунизация от дълго време. Младите да не се събират с повече хора, да си носят маските и да пият витамин Д ", предложи експертът и акцентира, че не трябва да се вещае апокалипсис с настъпването на Омикрон. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР