Образувано е досъдебно производство за извършена измама при условията на

...
Образувано е досъдебно производство за извършена измама при условията на
Коментари Харесай

В Пловдив обявиха подробности за грандиозната схема, с която е източвана Здравната каса

 Образувано е досъдебно произвеждане за осъществена машинация при изискванията на продължавано закононарушение, при която е породена имотна щета на НЗОК в размер на над половин милион. Това оповестиха на брифинг в прокуратурата, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Вчера се е провела взаимна акция на полицията и ДАНС, при която са посетени 5 адреса в Пловдив и района. НЗОК обезпечава финансиране 100% на лица с диагноза шизофрения. Пациентът отива при експерт и в случай че се реши му назначава лекуване с лекарства от 15 до 30 дни с медикаменти Зипадера, Ксеплиом, Тревикта. След това лекуване лицето отива на комисия, която също го преглежда. Там му дават протокол за тези скъпи медикаменти в НЗОК и се взема решение дали да му се даде опция за закупуване с отстъпката.

Психиатър основава неистинен документи за хора със параноидна шизофрения и по този начин се снабдява с тези медикаменти. Една ампула коства 700 - 800 лв..

" Вчера са претърсени 5 адреса в Пловдив и района, конфискувани са огромен брой архиви от амбулаторни листове, печати, здравни книжки, компютър. Извършителят е арестуван за период от 24 часа, може да бъде продължен на 72 час " каза старши комисар Йордан Рогачев шеф на ОД на МВР-Пловдив. 

Разпитани са към 80 свидетеля по делото.

52 фалшив лица са били нуждаещи се от медикаментите, без да подозират за схемата. Лицата нямали нищо общо с лекаря, като се изключи че някои са били заболели от психологични заболявания. Парите са заплатени към този момент от НЗОК.

За измамата се предвижда се от 1 до 8 години и конфискация на до 1/2 от имуществото.

Освен това, психиатърът държал в кабинета си силиконови отпечатъци на печати на НЗОК, за което му е повдигнато друго обвиняване. На медикът ще се изиска непрекъснат арест.

Лекарят създавал комплект от документи -  пациентите отиват в аптеката, взимат ампулата и я връщат на психиатъра, който след това ги  продава на черно на други лица на двойно по-ниска цена.

Периодът на измамата е от началото на 2017 година до август 2018 година на 52 фиктивни пациенти.

Данните са постъпвали от персоналните лекари,  познати на доктора или неговата здравна процедура.

Имало е и позволение от касата в документите - не е ясно дали е от подправения щемпел или има състезател в касата. Психиатърът е жена от Пловдив. Пласирани са по 300 лв., 270 за нея и 30 за мулетата.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР