Образователната система изостава сериозно по линия на ваксинацията срещу COVID-19.

...
Образователната система изостава сериозно по линия на ваксинацията срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Учителите са доникъде с ваксинацията срещу COVID-19

Образователната система изостава съществено по линия на имунизацията против COVID-19. Нивата на покритие с ваксини в детски градини и учебни заведения са ниски и системата се готви да посрещне нова вълна незадоволително предпазена. Това демонстрират последните настоящи данни на просветителното министерство за темпото на имунизиране в образователните заведения.

Едва 3 % от детските градини и 4% от учебните заведения регистрират над 70% имунизиран личен състав, сочат данните от началото на юли. Масово картината е противоположна – в съвсем 2/3 от учебните заведения имунизираният педагогичен и непедагогически личен състав е под 30%, този предел не са съумели да минат и 75% от детските градини.

Данните за преболедувалите демонстрират, че дребна част от личния състав може да разчита на построен имунитет. От началото на последната образователна година до 30 юни, т.г. заболяването са минали 10% от педагозите и над 7% от педагогическия личен състав. Много е евентуално тази статистика да не е точна поради неналичието на налични проби при започване на пандемията.

Просветното министерство регистрира тези ниски равнища и се пробва да увеличи интереса към имунизирането с осведомителна акция и други насърчителни ограничения. Ведомството към този момент даде първите 10 свидетелства за просветителни институции, минали прага от 70% имунизиран личен състав, в действие са и два дни спомагателен отпуск за учители, които се ваксинират. МОН ще прави ново изследване за резултата от акцията в края на август.

Новият действен проект за справяне с пандемията планува затваряне на учебни заведения и градини при най-тежката зона за заболеваемост, като за градините се позволява образователният развой да продължи, в случай че личният състав е имунизиран на 100% и децата са с родителите със документ за имунизация или преболедуване. Множество изследвания демонстрираха, че провежданото отдалечено образование не е добра опция за дълъг интервал от време - огромна част от учениците участват официално, губят се привички за другарство и работа в екип, контактът с учителите не е пълностоен.

Ваксинацията при друга предпочитана група – здравната система, върви по-добре. Процентът имунизирани здравни служащи е невисок – 22 %, само че при лекари и медицински сестри равнището доближава 70%, разяснява преди дни съветникът на здравния министър Стойчо Кацаров проф. Мира Кожухарова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР