Обрат за местното самоуправление в България Министерството на регионалното развитие

...
Обрат за местното самоуправление в България Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Българските общини се състезават за Европейски етикет за иновации и добро управление

Обрат за локалното самоуправление в България Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ разгласи старта на Седма процедура за отсъждане на Европейски етикет за нововъведения и положително ръководство на локално равнище за интервала 2024-2026 година. Тази самодейност е в отговор на продължаващите старания на България за използване на Стратегията за нововъведения и положително ръководство на локално равнище на Съвета на Европа, която страната интензивно следва от 2007 година.

Европейският етикет за нововъведения и положително ръководство съставлява значимо отличие, подчертаващо уговорката на общините към високи стандарти на ръководство , оценени по отношение на единни критерии и знаци, открити от Съвета на Европа. Това самопризнание служи като доказателство за успеваемостта, откритостта, прозрачността и иновативността в ръководството на локалните общности.

Ключов съставен елемент на тази тактика са дванадесетте правилото за положително демократично ръководство, включващи почтеност в провеждането на избори, представителност, сърдечност, успеваемост и други значими аспекти, които са основата за стабилно и отговорно развиване на общините .

Местните управляващи имат опцията да аплайват за този влиятелен етикет в интервала от 12 март до 12 юни 2024 година , като това дава късмет на общините да показват своите достижения и старания за нововъведения и усъвършенстване на ръководството. Процесът на кандидатстване и оценка е планиран да бъде допустимо най-обективен и транспарантен за идентифициране и награждаване на общините , които същински се отличават в своето ръководство.

Досега шест процедури за отсъждане на етикета са възнаградили напъните на 42 общини в България , като с това се утвърждава значимостта на самодейността за локалното развиване и благоденствие. Признаването с Европейски етикет освен усилва репутацията на общините, само че и подтиква непрекъснатото усъвършенстване в управническите практики.

Организацията и провеждането на процедурата за отсъждане на Европейския етикет е резултат от партньорството сред Министерство на регионалното развитие и Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/, наблягайки общата визия за възстановяване на качеството на живот посредством дейно и отговорно локално самоуправление.

Тази самодейност акцентира уговорката на България към правилата на демокрацията и нововъведенията в ръководството и служи като мотивация за общините да стремят към непрестанно усъвършенстване и развиване в интерес на своите жители. Седмата процедура за отсъждане на Европейския етикет чака с неспокойствие да открои и награди идващото потомство водачи в локалното ръководство в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР