Оборудването за производство на чипове е във фокуса на търговската

...
Коментари Харесай

САЩ натискат ASML да не доставя оборудване за чипове на Китай


Оборудването за произвеждане на чипове е във фокуса на комерсиалната война мажду Съединени американски щати и Китай
(снимка:  Ben Winters/Renee d’Hooge/ASML)

Съединени американски щати ускоряват натиска си върху холандското държавно управление да забрани на локалната компания ASML да продава съоръжение за произвеждане на чипове в Китай. Ако съумеят, това съществено ще подкопае стремежите на Поднебесната да стане международен водач в производството на чипове до 2025 година

ASML е водещ международен производител на литографско съоръжение за произвеждане на чипове. Но поради наложените ограничавания, компанията не може да продава на Китай усъвършенстваните си машини за EUV литография, които се употребяват за произвеждане на чипове по най-модерните софтуерни процеси.
още по темата
Правителството на Съединени американски щати обаче не стопира дотук, а желае в последна сметка да реализира възбрана за доставки в Китай и на съоръжение за DUV литография, въз основата на която се създават чипове по напреднали софтуерни процеси. Това включва чипове за компютри, сървъри, мобилна електроника, коли и роботи.

Няма да е елементарно за Съединени американски щати да реализират възбрана за доставка на цялото портфолио от литографско съоръжение за Китай. Фабриките в азиатската страна, ръководени от локални компании като Hua Hong и Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC) или световни производители като TSMC, Samsung и SK Hynix са генерирали към 16% от приходите на ASML за предходната година, които възлизат на 18,6 милиарда $.

Самата ASML акцентира, че не е единственият производител на DUV скенери (макар и най-големият), защото Canon и Nikon също създават сходни машини. Ако обаче Съединени американски щати реализиран възбрана за доставките им в Китай, тогава Поднебесната империя няма да може бързо да откри различни снабдители на такова съоръжение.

Правителството на Съединени американски щати има вяра, че модерните технологии за пакетиране на чипове ще разрешават на китайските компании да проектират и създават свои лични чипове, което ще способства за софтуерното им предимство в суперкомпютрите и, което е по-важно – във военното развиване.

Съединени американски щати към този момент постановиха търговски наказания на редица китайски производители на чипове и им отхвърлиха достъп до съоръжение и технологии с американски генезис. Например, Вашингтон удари със наказания Huawei и нейното поделение за полупроводници HiSilicon, което разработваше чипове въз основата на Arm архитектура. Забраната за доставка на каквото и да било литографско съоръжение за Китай ще нанесе сериозен удар върху локалното произвеждане.

Съединени американски щати биха могли да окажат напън върху китайското произвеждане на чипове освен посредством възбрана на ASML да им доставя съоръжение. Китайските заводи за полупроводници употребяват доста принадлежности, съоръжение и материали от американски компании като Applied Materials, KLA и Lam Research. Забраната тези компании да работят в Китай може да има пагубен резултат.

Санкциите против Китай обаче ще имат съществени последствия и за целия свят. Например, забележителна част от чиповете памет DRAM и 3D NAND се създават в китайски фабрики. Ако Samsung и SK Hynix останат без китайско произвеждане, това ще сътвори световен недостиг на чипове и електроника. TSMC, SMIC и Hua Hong имат голям брой интернационалните клиенти. Ако понижат производството си, това ще се отрази отрицателно и на американските разработчици на чипове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР