Обновеният телескоп на Южния полюс вече ще може да се

...
Обновеният телескоп на Южния полюс вече ще може да се
Коментари Харесай

Телескоп на Южния полюс ще изучава ранната Вселена

Обновеният телескоп на Южния полюс към този момент ще може да се употребява и за проучване на ранната Вселена. Устройството към този момент има нова камера, която ще проучва галактическата радиация и микровълни с доста огромна точност, оповестява онлайн изданието Engadget.

Телескопът разполага с 16 000 детектора, което е с 10 пъти повече по отношение на предходния сходен опит. Това ще му разреши да засича и най-малките промени в температурата, когато някой детектор е озарен от светлина.

По този метод апаратът ще може да засича даже най-слабите останки от античните микровълни, за които учените считат, че изобилстват във Вселената. Тяхното засичане обаче беше доста мъчно с досегашната инсталация. Обновената технология би трябвало да реши този проблем и да разреши на учените да схванат още повече за ранните години на съществуването на Вселената.



Телескопът има и друго преимущество - неговото разположение. Той е ситуиран на над 3200 м над морското ниво, а атмосферните условия са доста сухи в региона. Така има допустимо минимум спънки за телескопа и новото изследване, което ще продължи няколко години.

Резултатите от него имат капацитет да отговорят на голям брой значими въпроси. Сред тях са спомагателна информация за тъмната материя и гравитационните талази и неутриновите частици. Освен това посредством опита може да се открият и някои от най-ранните галактики и звезди. / vesti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР