Обновената къща музей "П.К.Яворов", намираща се на "ул. "Г.С.Раковски 136",

...
Обновената къща музей "П.К.Яворов", намираща се на "ул. "Г.С.Раковски 136",
Коментари Харесай

Духът на Яворов възкръсна за пореден път


Обновената къща музей "П.К.Яворов", намираща се на "ул. "Г.С.Раковски 136", отвори порти, съобщи кореспондент на БГНЕС.

До преди година тънещият в съсипия дом на великия стихотворец не беше наличен за гости. От през днешния ден всичко това е в историята. През последната година, къщата претърпява главен ремонт, с цел да може да одобри още веднъж хора. Домът на поета ще показа на вниманието на посетителите и нова експозиция с негови персонални движимости.

"Трябва да ви кажа, че с разрухата е свършено. Това е един нов остарял дом, възкръснал от пепелта. Не мога да не поздравя хората, които съумяха да се оправят с разрухата. "Вършители на съдбата", би ги нарекла Лора Каравелова, брачната половинка на Яворов. Един от тях беше майка ми Ганка Найденова-Стоилова. В този дом са пропити моите сълзи, тъй като тази огромна жена постоянно забравяше дребната Явора, поради огромния Явор и пътят му след гибелта. Този музей живееше един доста огромен живот. В него звучеше освен словото на Яворов, само че и звучаха гласовете на генерация от велики български поети и общественици, като Димитър Талев и Емилиян Станев. Искам да станем съпричастни на пътя, който извървя този музей. Труден път. Нека не го подлагаме на критика, а да го подкрепим", показа Явора Стоилова, внучка на поета Яворов.

С откриването на къщата на Яворов, стартира и самодейност за възобновяване на гроба на неговата изгора Лора.

На събитието участваха представители на Министерство на културата и Столична община, представители на община Чирпан, Фондация "Яворов" и други /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР