Обмисля се изграждането на фотоволтаици в малките населени места„Община Русе

...
Обмисля се изграждането на фотоволтаици в малките населени места„Община Русе
Коментари Харесай

Общината не планира намаляване на уличното осветление в Русе

Обмисля се построяването на фотоволтаици в дребните обитаеми места

„ Община Русе ще получи обезщетения за тока от държавното управление и през месец януари и за момента не планираме понижаване на уличното осветяване “, съобщи през днешния ден кметът Пенчо Милков.

По мотив непрестанно възходящите цени на електрическата енергия той свика среща с кметовете на дребни обитаеми места. Една от главните ограничения, които могат да оказват помощ на дребните кметства да покрият енергийните си разноски, е подмяната на часовите системи за контролиране на осветлението с нови. В някои от обитаемоте места часовниците не са подменяни от години, което води до десинхронизация в работата на лампите и е причина тук-там те да светят и през светлата част на деня.

„ Ще изпратим чиновниците на Оперативна програма „ Комунални действия “, които ще подменят часовниците с нови “, увери кметът.

Той добави, че ел. техниците ще създадат инспекции по трафопостовете и за непозволено пренасочване на сила от семействата, защото в някои от селата потреблението продължава да пораства, макар че всеобщо осветителните тела са сменени с енергоспестяващи.

Друго предложение бе решаването на енергийния проблем в дълготраен проект посредством построяването на фотоволтаици върху здания или празни общински терени в Мартен и селата. Присъстващите поддържаха концепцията и споделиха, че ще се включат в проведената от общината среща с компании, предлагащи тази услуга, с цел да се срещнат с условията им за построяването на различните генератори.

От диалога на кмета Пенчо Милков с представители на Националното съдружие на общините в Република България стана ясно, че се работи за смяна в Програмата за компенсиране на небитовите консуматори. От НСОРБ упорстват, като предоставящи публични богатства на жителите общините да получават по-голяма помощ, тъй като те са „ обществени “ консуматори, а сега се смятат за „ небитови “, каквито са комерсиалните сдружения.

Кметът съобщи, че обстановката се следи непрестанно и при нужда ще бъдат взети навременни ограничения. В мощ е и заповедта му от декември за икономии при използването на електрическа енергия в другите дирекции и звена на общината.

Той напомни, че следва подписването на контракт за проучване на уличното осветяване по цялата ѝ територия. Резултатите от него ще спомогнат за всеобщата замяна на осветителните тела с енергоспестяващи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР