Облекчаване на процедурата при международното осиновяване и издаването на разрешения

...
Облекчаване на процедурата при международното осиновяване и издаването на разрешения
Коментари Харесай

Промени предвиждат облекчена процедура при международното осиновяване

Облекчаване на процедурата при интернационалното осиновяване и издаването на позволения за ходатайство при интернационалните осиновявания, предлага Министерството на правораздаването с смяна в две наредби.

В осъществяване на ограниченията на държавното управление, след заръката на премиера Бойко Борисов за административна промяна и облекчаването на бюрократичните режими, през днешния ден на уеб страницата на ведомството и на уеб страницата за публични съвещания strategy.bg бяха оповестени за публично разискване промени и допълнения в Наредбата за изискванията и реда за водене на регистрите при интернационално осиновяване и предоставяне на единодушие от министъра на правораздаването и Наредбата за изискванията и реда за издаване и лишаване на позволение за ходатайство при интернационално осиновяване и за реализиране и преустановяване на активността на упълномощените организации.

Измененията плануват да

отпадне условието за претендент осиновители за деца от чужбина да дават уверение за подписан цивилен брак,

както и отпадането на задължението за юридически лица с нестопанска цел да показват копие от учредителни актове или устави и удостоверения, че са регистрирани като админи на персонални данни за издаване на позволение за ходатайство при интернационално осиновяване.

Данните за брака ще се основават на направения обществен отчет от дирекция " Социално подкрепяне " по непрекъснатия адрес на осиновяващите, а нужната информация за организациите претенденти за медиатори ще се набира по длъжностен път от регистъра на админите за персонални данни.

Във връзка с установяване на най-подходящия осиновител за децата с местожителство в България се трансформира наличието на декларацията за удостоверение на плана за осиновяване, която претендентите за длъжни да подават всяка година. Предвижда се тя да съдържа

къса информация за икономическото, общественото и здравословното положение на осиновяващия

и на членовете на неговото семейство, както и характерности на детето, което той желае да осинови, в сходство с разрешението за осиновяване.

С цел по-ефективна отбрана правата и ползите на осиновените деца категорично се планува още обвързване за акредитираната организация да дава всяка получена информация по отношение на затруднена акомодация и подхванати дейности за протекция на осиновено дете и след приключване на двугодишния интервал за наблюдаване след осиновяването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР