Областният управител на Варна професор Андрияна Андреева се срещна днес

...
Областният управител на Варна професор Андрияна Андреева се срещна днес
Коментари Харесай

10 000 украинци живеят във Варна и областта | 3000 от тях са настанени в хотели, а 7000 обитават частни квартири

Областният шеф на Варна професор Андрияна Андреева се срещна през днешния ден с новоназначения дипломат на Украйна в София н.пр. Олеся Иласчук.

На срещата участваха госпожа Анна Тертична, заместник-посланик на Украйна, както и Огнян Рачев – зам. регионален шеф на Област Варна.

Още при започване на срещата дипломат Иласчук изрази своята признателност и тази на нейните сънародници, които от началото на войната са намерили дом и поддръжка в разнообразни селища на област Варна.

„ Ние високо ценим всичко, което българското държавно управление и хората на Вашата страна вършат, с цел да поддържат Украйна в този сложен за нашия народ миг. България е водач в района, който с дейна позиция директно предлага взаимност и поддръжка за Украйна. Високо ценим решението на вашата страна да не се удължава възбраната за импорт на зърно от Украйна, както и всички дейности на българските институции, свързани с установяването на формулата за мир в Украйна и нейното възобновяване “, сподели дипломат Иласчук.
Близо 10 000 са украинските жители , които в сегашния миг живеят на територията на Варненска област, заяви професор Андреева и посочи, че почти 3000 от тях са настанени в хотели, а 7000 населяват частни квартири .

По данни на РУО - Варна, които регионалният шеф цитира, в сегашния миг в учебни заведения във Варна се образоват 600 украински деца, а детски градини посещават 200 .

Насочени, само че към момента незаписани са други 200 деца, а 120 заявки са в развой на обработка в РУО – Варна. В броя на към този момент посещаващите учебни заведения и детски градини са включени и децата, които обитават в бази и хотели на територията на к.к. „ Св.св. Константин и Елена “, к.к. „ Златни пясъци “ и к.к. „ Чайка “. Създадена е организация за превоз от мястото на настаняване до учебните заведения и детските градини на територията на града.

Специално внимание на срещата беше обърнато на въпроси, свързани с приобщаването, интеграцията и добруването на младежите и деца от Украйна, които в сегашния миг живеят и учат в района.

„ Има доста благоприятни условия те да бъдат включени в културни събития и планове на територията на региона, с цел да изразят своите гении, да бъдат креативен дейни и да се изявяват “ сподели регионалният шеф. В отговор на това, дипломат Иласчук благодари за „ мощните послания, които България дава, с цел да приобщи младежите и децата на Украйна. Тази обществена интеграция за тях е извънредно значима, тъй като тук, те усещат и схващат грижата и правят оценка поддръжката, която получават. “
В диалога бяха разисквани въпроси за вероятностите на двустранното съдействие в икономическата сфера. В тази връзка бе коментирана концепцията за образуване на Българо-украински бизнес конгрес, който ще бъде ориентиран към разнообразни браншове на стопанската система и подсилен от БТПП.

„ Това е изключителна опция да подпомогнем икономическата интеграция на украински жители, които към този момент развиват собствен бизнес

в района “, намира дипломат Илаччук, а дружно с професор Андреева се сплотиха към предлагането форумът да се организира точно във Варна.
Покана за присъединяване в икономическия бизнес конгрес ще получат и прилежащите области, в които също живеят украински жители и развиват собствен бизнес. 06.10.2023 год.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР