Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев награди Гайдарите от

...
Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев награди Гайдарите от
Коментари Харесай

Кметът на Калофер: Имаме най-много гайдари на глава на населението в цяла България


Областният шеф на област Пловдив Ангел Стоев награди „ Гайдарите от Алтън Калофер “, откакто бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание на Република България „ Живи човешки съкровища – България “ 2022. Това стана по време на специфична конференция на регионалния шеф и кметът на Калофер Румен Стоянов. Националната система се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при Българска академия на науките и се осъществя със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

„ Гайдарите от Алтън Калофер “ бяха определени да показват Пловдивска област  за влизане в Националната система, тъй като това е една доста мощна кандидатура, която може да ни съставлява пред България и света, съобщи регионалният шеф Ангел Стоев. По думите му гайдата съпровожда всеки локален празник, инструментът е музикалната емблема на града, а калоферската традиция датира от 1911 година " Кандидатурите на регионално равнище бяха три – Празникът на розата, Кукерите от Сушица и Гайдарите от Алтън Калофер. Комисията деликатно прегледа трите кандидатури. Всяка има своите достолепия, само че гайдарите победиха на регионално равнище, по-късно на национално станаха едно от шестте " живи съкровища ", изясни Ангел Стоев. Той поздрави кмета на Калофер за това, че е основал условия читалището да се развива по един прелестен метод и да извършва ролята си на стожер за насърчаване и запазване на традицията. 

„ В съвсем всяко семейство има последователност до три генерации. Много деца от града не престават да се образоват в читалището. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкоз доста гайдари на глава на популацията “, разяснява кметът Румен Стоянов, който също е част от фолклорния състав на града. В Калофер има 3 000 поданици, а поддържа състав от 100 гайди и в това време съхранява занаята за разработване на инструментите. Той се надява кандидатурата им да доближи и до международната листа на ЮНЕСКО.



Областният шеф връчи и специфични грамоти на калоферското НЧ „ Христо Ботев - 1869 “, която беше призната от ръководителя на състава Христина Терзиева, също по този начин на създателя на кино лентата фолклориста Мирослав Иванов  и на кмета Румен Стоянов. Той благодари на всички за това, че освен съхраняват традициите, само че и ги придвижват в бъдещето като живо завещание. Ангел Стоев прикани читалищата, общините и музеите в Пловдивска област да бъдат дейни в запазване и показване на традициите и се надява, че след две години, когато е идващото девето регистриране, ще има нови мощни кандидатури от региона. Той акцентира, че „ Гайдарите от Алтън Калофер “ е третата кандидатура от област Пловдив, която е вписана в Националната система, като и трите са от Община Карлово.

Финалът беше извънредно трогателен.  Представителна група от  гайдари огласи постройката на Областна администрация. Момчетата Слави Георгиев (11 г.), Станислав Радойнов (14 г.), Атанас Христов (14 г.) и Валентин Анастасов (14 г.), водени от своята млада ръководителка 21-годишната студентка по право Христина Терзиева и кмета Румен Стоянов,  изнесоха предколеден концерт за всички присъстващи и получиха бурни овации и дарове.

Припомняме ви, че кандидатурата " Гайдарите на Алтън Калофер: Локални практики - световни послания " е документирана от филм,  който е основан особено за състезанието. В него се показват носителите на обичайните действия и умения в естествената среда, без режисьорска интервенция. Негов сценарист е фолклористът Милослав Василев, водещ и музикален редактор на фолклорните излъчвания на Радио Стара Загора, а оператор е Христо Дановски. .
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР