Областната управа на Пловдив да бъде първата сграда на държавна

...
Областната управа на Пловдив да бъде първата сграда на държавна
Коментари Харесай

Областната управа на Пловдив ще има соларна централа за собствени нужди

Областната администрация на Пловдив да бъде първата постройка на държавна администрация в региона със слънчева централа за лични потребности и още два броя зарядни станции за електроавтомобили, оповестиха от пресцентъра й. Едната от тези станции ще бъде в подземието на Областната администрация, другата ще бъде на улица “Младежка ” – безвъзмездна, разполагаем на жителите и захранена със “зелен ” ток.

Такова е желанието на регионалния шеф Йордан Иванов. Инициативата е в отговор на фрапантния скок на цените на тока в последните месеци и определеният от Иванов метод да търси дълготрайно, финансово обосновано и в крайник с XXI век решение на казуса с разноските за електрическа енергия на институцията.

За последните 12 месеца Областната администрация в Пловдив заплаща средномесечно по 8360 лева за електричество. Част от сметката е и поради нецелесъобразно прилагане, да вземем за пример, не са сменени всички осветителни тела с LED. Още тази седмица регионалният шеф ще разпореди това да се случи в най-кратък период.

“Но като се изключи че имаме високи сметки за ток, имаме и свободен покрив с повърхност над 1 декар. Без да чакаме Националния проект за възобновяване и европейско финансиране, тъй като това ще отнеме време, започваме работа по създаване на фотоволтаична апаратура за лични потребности без отдаване на сила в мрежата. Идеята е централата да е с мощ 70 kWp и ситуирана върху повърхност от 600 кв. метра, ”, отбелязва Йордан Иванов.

След построяването на слънчевата централа, при актуалните цени, междинната сметка за електричество на регионалната администрация ще намалее до 3176.8 лева, демонстрират изчисленията. 

Размерът на инвестицията, срокът и лихвата по предстоящ заем са условни, само че близки до действителността на пазара и са задоволително благонадежден ориентир, че инвестицията е повече от смислена, обяснява Иванов. Примерните планове сочат, че инвестицията е оправдана, даже цената на тока да падне до 300 лева./MWh.

“Няма да изградим слънчевата централа върху целия покрив, с цел да се остави и повърхност за момента, в който ще е допустимо инвестицията да се надгради с европейско финансиране. А и няма смисъл да произвеждаме повече, в сравнение с можем да потребим ”, добавя регионалният шеф.

Плановете по-нататък

Областната администрация стартира правене на техническата спецификация за публичната поръчка за избор на реализатор на инвестицията. След това ще бъде оповестена процедура за избор на реализатор по реда на Закона за публичните поръчки. Заедно с това ще бъде отправено искане към Министерския съвет за утвърждение на заем за създаване на слънчевата централа и ще бъдат проучени опциите за финансиране. Договорът с предстоящ реализатор ще влезе в действие, когато има обезпечено финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР