Областната управа на Бургас и Министерството на културата сезираха прокуратурата

...
Областната управа на Бургас и Министерството на културата сезираха прокуратурата
Коментари Харесай

Сезириха прокуратурата за разрухата на остров Свети Кирик край Созопол

Областната администрация на Бургас и Министерството на културата сезираха прокуратурата за разрухата на созополския остров Свети Кирик. Мястото е неразрешено за посещаване от 80 година, пази се с защита и все пак е разграбено и унищожено.

Едва пет са значимите български острови в Черно море. Свети Кирик и Юлита има забележителна история - той е връзката ни с древността. Смята се, че е населяван от VI век преди Христа, когато гърци преселници стъпили тук и основали Аполония Понтика.

" През V-VI век прочие Хр. е бил апогея на Аполония Понтика. Това е бил най-мощният полис в цялото Черно море ", описа гл. проектант на Созопол Радост Георгиевa.
Снимка: bTV
След Първата международна война България е на губещата страна и няма право да има лична армия. Затова Цар Борис III взема решение да построи морски лицей под прикритието на рибарско учебно заведение на Кирик. През 1940 Г. става военно учебно заведение и достъпът за жители е неразрешен. Но след девоенизирането на страната ни през 2005 година военните си потеглят от Свети Кирик. За година островът е към Министерство на регионалното развитие, по-късно е трансфериран в Министерство на културата. Разрухата настава.

" Могат да се спасят, сигурен съм, само че е имало предпочитание да се разрушат. Искам да знам кои са разбойниците, които през едно затворено място, през преграда с защита са съумели да реализират този величествен, унищожителен триумф ", съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков.
Снимка: bTV
За спасяването на самотния остров е създаден план дружно с Франция - амбициозната цел е Свети Кирик да се трансформира в международен културен център. Нужни са обаче близо 200 милиона лв..

Гледайте кино лентата на Денислав Борисов „ Самотният остров “ в bTV Репортерите довечера.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР