Областната комисия по заетост във Враца под председателството на областния

...
Областната комисия по заетост във Враца под председателството на областния
Коментари Харесай

Приеха план-приема за учебната 2020/2021

Областната комисия по претовареност във Враца под председателството на регионалния шеф на Враца Малина Николова организира през днешния ден съвещание, на което бе координиран и признат Държавният план-прием и спомагателният план-прием за образователната 2020/2021 година Областният шеф показа условията за образуване на Държавния план-прием, заложени в Пътната карта на МОН.

През идната образователна година общият брой възпитаници, завършващи седми клас в региона,  могат да избират профили или специалности в 60 паралелки от които с профил 14, с специалност 46, със СТЕМ профил или специалност 36,5, с предстоящ дефицит 10 и предпазени 4. Целевите стойности, които могат да бъдат достигнати за професионално обучение са 76,68 %, при заложени от МОН 69,47 % и за СТЕМ обучение 60,83 %, при избрани 57,18 % за област Враца. Не се планува преструктуриране на учебната мрежа за новата образователна година, а такова е неотложно в регионалния център, с цел да отговори тя на променените условия и социално-икономическите характерности през последните години.

" Убедена съм, че напъните на всички страни, свързани с организацията на приема, ще работят за осъвременяване на учебната мрежа и привеждането й в степен на цялостна адекватност за основаване на нужната работна мощ в нашата област “, посочи Малина Николова.

В дуална форма на образование декларираните паралелки са в пет специалности: промишлена електроника в ПТГ – Враца – ½ паралелка, нуклеарна енергетика 1 паралелка и топлотехника ½ паралелка в ПГЯЕ – Козлодуй, локомотиви и вагони – ½ паралелка в ПГМСС – Мездра, машини и системи с ЦПУ – ½ паралелка в СУ “Христо Ботев “ – Оряхово.

В община Борован плануваните специалности по специалности, в които ще се реализира банкет за новата образователна година, са автотранспортна техника, електрообзавеждане на транспортна техника и помощник-възпитател в развъждането и възпитанието на деца.

В община Бяла Слатина учениците  ще имат опция да се запишат в профилирана паралелка софтуерни и хардуерни науки и в специалностите по специалности: електронна търговия, произвеждане на облекло от текстил, произвеждане и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, кетъринг, машинизация на селското стопанство, икономическа информатика, компютърна техника и технологии, машини и системи с ЦПУ, спедиция и превоз на складова логистика, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, пчеларство и бубарство.

Областният център Враца дава опция на учениците, приключили седми клас да избират в профилите: математически – математика и информатика, математически – математика и физика, естествени науки, публични науки, филантропични науки и непознати езици. Предлаганите специалности от специалности са приложно програмиране, графичен дизайн, автоматизация на непрекъснати производства, стопанска система и мениджмънт, икономическа информатика, рекламна графика, национално пеене, редовно програмиране, компютърна техника и технологии, автомобилна мехатроника, промишлена електроника, мехатроника, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, кетъринг, обслужване на заведения в публичното хранене, електронна търговия, строителство и архитектура, интериорен дизайн, електрически съоръжения.

В обединените учебни заведения на община Враца  плануваните специалности от специалности са произвеждане на самун и хлебни произведения в Баница, Девене и Тишевица и дограма и стъклопоставяне в Девене и Тишевица.

Община Козлодуй е възнамерявала банкет в профилите предприемачески, математически и филантропични науки и образование по специалности от специалностите трайни насаждения, приложно програмиране, компютърна техника и технологии, електро енергетика, нуклеарна енергетика, топлотехника, ръководство на радиоактивни боклуци.

Специалности от специалности са препоръчани от община Криводол – произвеждане на мебели, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, произвеждане на тапицирани произведения.

В община Мездра профилирано образование се предлага отстрани предприемачески и профил филантропични науки. Специалностите по специалности са електронна търговия, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, кетъринг, локомотиви и вагони, автотранспортна техника.

Община Мизия дава опция на седмокласниците да подадат заявки в специалности по специалностите произвеждане на кулинарни произведения и питиета, икономическа информатика.

Община Оряхово предлага единствено специалности по специалности: икономическа информатика, машини и системи с ЦПУ, лозаро-винарство.

В община Роман учениците могат да избират сред профил естествени науки и компетентност от специалност служащ в производството на кулинарни произведения в заведенията за хранене и развлечения.

За община Хайредин предложенията за Държавен план-прием са в специалностите по специалности икономическо осведомително обезпечаване и произвеждане на кулинарни произведения и питиета.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР