Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив извършва

...
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив извършва
Коментари Харесай

Тръгват проверки за незаконна риба след потопа в Карловско

Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) – Пловдив прави засилени инспекции в общините Карлово, Сопот, Хисаря и Калояново за продажба на нерегламентирано добита и съхранена риба от поречието на р. Стряма. В инспекциите вземат участие също екипи на ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. 

В ОДБХ – Пловдив е получен сигнал от притежател на рибовъдно стопанство, ситуирано на р. Стряма, за разлив от резервоарите, заради придошлата река. Вследствие на това по поречието на реката след стопанството се е появила умряла риба, за част от която има подозрение, че е била събрана от недобросъвестни жители. 

За да се обезпечи сигурността на жителите, взаимни екипи ще ревизират произхода и съхранението на рибата, предлагана на пазарите и в обектите за търговия на дребно в Община Карлово и региона, както и в заведенията за публично хранене. 

Призовават се жителите да закупуват прясна риба само от обекти, регистрирани по Закона за храните, с цел да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо.

При подозрения за нередности или за сигурността на храната жителите могат да подават сигнали онлайн през уеб страницата на БАБХ или на телефон 0700 122 99.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР