Областна администрация–Габрово беше домакин напървата от поредица срещи с изпълнителите

...
Областна администрация–Габрово беше домакин напървата от поредица срещи с изпълнителите
Коментари Харесай

Информационна среща за напредъка по проект „Подпомагане на регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК – етап 2“ в Областната администрация 

Областна администрация–Габрово беше хазаин напървата от поредност срещи с изпълнителите на стартиралите през 2021 година Регионални прединвестиционни изследвания (РПИП) в бранш ВиК – ДЗЗД „ АКВА ПУЛ “. Основната цел беше общо показване на напредъка по план „ Подпомагане на районното капиталово обмисляне на бранш ВиК – стадий 2 “, разискване на разпознати проблеми в обособената територия и заложени ограничения за превъзмогването им. Срещата беше открита от регионалния шеф Ралица Манолова и в нея участваха заместител регионалният шеф Ивелин Стоянов, представители на общинските администрации Гарово, Дряново, Севлиево и Трявна, на Асоциацията по ВиК и на ВиК ООД – Габрово. Манолова акцентира, че е извънредно значимо да бъдем дейни в процеса по обмисляне, с цел да няма пропуснати благоприятни условия в бъдеще. Тя благодари за присъединяване на всички страни и моли към разговор посред им, както и съобщи, че е уверена, че сходни разисквания би трябвало да бъдат в подобен необятен мащаб, с цел да може всяка страна да изрази своето мнение и да се отбележат корекции, където е належащо, тъй като хората на терен – представителите на общините, най – добре са осведомени с проблемите.

Представителите на компанията реализатор демонстрираха изчерпателен разбор на съществуващата обстановка по повод водоснабдителната система в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна и бъдещото развиване на ВиК инфраструктурата. Идентифицирани бяха капиталовите ограничения за развиване на ВиК системите и оборудванията за всяка една община, като беше очебийно, че в обсега на плана попадат общините над 10 хиляди души, само че това не изключва проучвателната акция и в останалите обитаеми места с бройка под този брой. Посочените ограничения обгръщат както Габрово и Севлиево, по този начин и Трявна и Дряново.

С изработването на РПИП се чака да се изготви техническа и икономическа документи като следваща стъпка да бъдат дефинирани инфраструктурни планове, с които да се кандидатства за тяхното финансиране от фондовете на Европейски Съюз през идващия програмен интервал. Тези инфраструктурни планове ще бъдат от особена значимост за развиването на района, защото тяхната реализация ще притегли капиталов интерес и ще рефлектира директно върху стопанската система и цялостното развиване на територията на област Габрово.

Към момента тече първата фаза със събиране на информацията, следва до 2 юли да бъде показан систематизиран отчет от измервателната акция. Следващата среща ще бъде през август, когато ще има опция да се разяснява идният втори отчет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР