Областна администрация Бургас започна изпълнението на проекта, с който ще

...
Областна администрация Бургас започна изпълнението на проекта, с който ще
Коментари Харесай

Експерти от Бургас и Енез работят съвместно по важни екологични въпроси в двата областни града

Областна администрация Бургас стартира осъществяването на плана, с който ще бъде измит каналът при езерото Вая. Всяка година, при проливни дъждове, същият надводняваше обилни площи, с което бяха нанасяни и съществени имуществени вреди. Няколко сигнала до регионалния шеф Вълчо Чолаков го ангажираха да потърси европейско финансиране за дълготрайно справяне с продължаващия над 20 години проблем.

Към днешна дата има извоюван план, който Областна администрация Бургас извършва в партньорство с еквивалентната администрация на Енез, Турция. Целите на плана са: физическо възстановяване на екологичните условия в езеро Вая посредством капиталови действия, закупуване на профилирано съоръжение за следене качеството на водите на езеро Гала, Турция, възстановяване цялостния потенциал за запазване на биоразнообразието в двете езера.
 
Освен капиталовите действия за възстановяване на положението и екологичните дадености на езерото Вая, в плана са заложени и съпътстващи действия и мероприятия. През месец октомври 2017 година Областна администрация бе хазаин на две такива събития. В началото на месеца в Бургас се организира уоркшоп с специалисти от България и Турция, в границите на който бяха посетени Регионална ревизия по запазване на околната среда и водите - Бургас, езерото Вая и бургаските влажни зони, Департамент по Опазване на водите към Университет " Проф. доктор Асен Златаров ".

Няколко дни по-късно Областна администрация Бургас в партньорство с Областна администрация Енез провежда образование по запазване на околната среда и консервация на хабитати и биоразнообразие - езеро Вая Бургас, България и езеро Гала Енез, Турция.

" Всички тук сме част от един изключително важен план, обвързван с наболяла тематика в международен мащаб, а точно опазването на околната среда и биоразнообразието. Имаме опцията да оставим нещо значимо след себе си по тази причина благодаря на всички, които със своята експертиза ще допринесат до сполучливото довеждане докрай на плануваните действия ", с тези думи Чолаков откри образованието.

Експертите показаха обща информация и характерност на езерото Вая и влажните зони в област Бургас, тактики за мониторинг и оценка на качеството на водите, естествен статус на езерото Вая - виновни ведомства и екологично положение на езерото. Доклад на резултати от мониторинг на езеро Вая в летния интервал на 2017-та година и Вая като част от екологичната мрежа Натура 2000, също бяха част от дискутираните тематики. Лектори на образованието са специалисти от Университет " Проф. доктор Асен Златаров " Бургас, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Бургаска районна туристическа асоциация.

Обучението се извършва в границите на план " Мерки за запазване и възобновяване на естественото благосъстояние в Бургас и Енез " (Мore Care), CB005.12.1.115, финансиран по Програма за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ ИПА България - Турция 2014-2020, Приоритетна ос 1 " Околна среда ", Специфична цел 1.2. " Подобряване на потенциала за запазване на природата, стабилно потребление и ръководство на общите естествени запаси посредством взаимни начинания в трансграничния регион "
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР