Областна администрация –Сливен бе домакин на регионална консултативна среща във

...
Областна администрация –Сливен бе домакин на регионална консултативна среща във
Коментари Харесай

Обсъдиха дуалното обучение в Сливенско

Областна администрация –Сливен бе хазаин на районна консултативна среща по отношение на използването на системата за дуално образование. Събитието бе инициирано от Министерството на образованието и науката като част от районни съвещания със заинтригуваните страни, по отношение на подготовката на план ДОМИНО-2 (2024 -2028 г) по Швейцарско-българска стратегия за съдействие. В него присъединяване взеха регионалният шеф на област Сливен инж. Маринчо Христов, представители от Община Сливен, специалисти от РУО и други териториални структури, представители на гимназии и учебни заведения от региона с професионални паралелки, както и представители на локалния бизнес.

Областният шеф откри събитието, като в своето одобрение акцентира значимостта на показаната стратегия във връзка с положителните благоприятни условия за реализация на младите, които тя обезпечава.

Срещата бе водена от Васил Радойновски, началник на секретариата на Българо-швейцарската комерсиална камара, а главните цели бяха представяне на идващите стъпки в поддръжка на дуалното образование, които ще бъдат подкрепени от Швейцарско-българската стратегия за сътрудничество-ДОМИНО 2, разискване на досегашните резултати от този тип образование съответно за област Сливен, както и визия за бъдещото развиване на тази стратегия.

Чрез ДОМИНО 1 /Дуално обучение за модерните условия и потребности на обществото/е създаден модел на образование в действителна трудова среда, приспособен към българските условия, основана е нормативна основа за използването му в просветителната система, подготвени са преподаватели, обезпечена е поддръжка освен за учебните заведения, само че и за работодателите осигуряващи действителни работни места.

Със стартирането на план ДОМИНО, възпитаници от XI и XII клас имат опция да се образоват и да работят против възнаграждение, надлежно 2 или 3 дни в седмицата. По този мотив от 1 април 2024 година са въведени нормативни промени, посредством които страната вкарва облекчения за работодателите, като поема напълно обществените и здравните осигуровки на учащите в дуална форма на образование възпитаници.

Около 300 деца от 6 професионални учебни заведения на територията на региона се образоват по тази стратегия, стана ясно от изнесените от РУО-Сливен данни. Това бе и мотив за полемика в тенденция компликациите, които изпитват професионалните гимназии в образованието на фрагменти, ниските равнища на просветеност, неналичието на мотивация от страна на учениците за довеждане докрай на приблизително обучение, както и последващото отвращение от тяхна страна да се включат в пазара на труда.

По този мотив бяха отправени и разисквани съответни оферти от всички заинтригувани страни, които да бъдат от изгода за бъдещото развиване на дуалната форма на образование.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР