Обикновено валежите падат като сняг през зимата, а не като

...
Обикновено валежите падат като сняг през зимата, а не като
Коментари Харесай

Учените Са Категорични! Зачестяващите Валежи Вещаят Незапомнено Бедствие!

Обикновено преваляванията падат като сняг през зимата, а не като дъжд, което може да балансира всякакво размразяване на леда през лятото.

Учените са проучили сателитни фотоси на ледената завивка, които разкриват регионите, в които се случва топенето. И те са комбинирали тези изображения с данни, събрани от 20 автоматизирани метеорологични станции, които са записвали, когато е имало превалявания от дъжд.

Констатациите, оповестени в сп. The Cryosphere, демонстрират, че въпреки че в началния интервал на изследването е имало всяка година към два интервала на зимен дъжд, те са се повишили до 12 интервала към 2012 година.

При повече от 300 случая сред 1979-2012 година анализът е открил, че преваляванията от дъжд са провокирали размразяване на леда. Повечето от тях са станали през лятото, когато температурата на въздуха постоянно е над нулата.

Но от ден на ден дъжд е валял през зимните месеци, когато се чака непрекъснатия мрак на полярната зима да поддържа температури много под нулата.

Водещият създател на изследването доктор Марилена Олтманс от океанския проучвателен център GEOMAR в Германия разяснява: " Бяхме сюрпризирани, че през зимата вали дъжд. Има смисъл, тъй като следим потоци от топъл въздух, приближаващ от юг, само че въпреки всичко е изненадващо да виждаме това, обвързвано с превалявания от дъжд ".

Друг академик, взел участие в изследването, проф- Марко Тедеско от Колумбийския университет в Ню Йорк, съобщи, че нарастването на дъжда е имало значими последици.

Дори в случай че вали през зимата, а по-късно бързо се размразява, дъждът трансформира характерностите на повърхността, оставяйки я по-гладка и по-тъмна, и " авансово готова " да се разтапя по-бързо, когато пристигна лятото.

Колкото по-тъмен е ледът, толкоз повече топлота гълтам от Слънцето, което го кара да се топи по-бързо. " Това отваря врата към един свят, който е извънредно значим за проучване ", показва проф. Тедеско, допълвайки: " Потенциалното влияние на измененията, които се случват през зимата и пролетта върху това, което се случва през лятото, би трябвало да бъде проучено и разбрано. "
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР