Обикновено през лятото газовиците се подготвят за зимата и пълнят

...
Обикновено през лятото газовиците се подготвят за зимата и пълнят
Коментари Харесай

Цените на газа в САЩ: американците са озадачени от прогнозата за лятото

Обикновено през лятото газовиците се приготвят за зимата и пълнят газовите складове със " синьо гориво ". Тази година обстановката е друга. Американците, както нагледно се изрази един от газовите анализатори, се оказаха на милостта на майката природа. Той имаше поради, че през лятото, когато съгласно прогнозите за времето ще бъде горещо, заради денонощната работа на климатиците, търсенето на газ ще се усили внезапно.

Тази година цените на газа в Америка към този момент са се удвоили, само че това не е границата. През лятото съгласно икономистите те ще скочат най-малко с още една четвърт поради жегите. Междувременно предлагането изостава още повече от търсенето и има по-малко газ в хранилищата от нормално.

Цените на газа нормално са спокойни по това време на годината. Тази година те порастват обратно на упованията. Фючърсите за газ нарастнаха с 4,4% на 17 май на фона на горещата пролет в южните щати, където тук-там термометърът към този момент се повишава над 38 градуса. Рекордно високи температури се чакат в Тексас, Оклахома и Луизиана тази седмица. В Тексас Съветът за надеждност на електрическата енергия изиска от потребителите да пестят електрическа енергия, откакто 6 електроцентрали ненадейно стопираха да работят.

Фючърсите за доставка през юни към този момент могат да бъдат закупени на цена от 8,3 $ за милион английски топлинни единици. За по-малко от пет месеца на тази година цените на " синьото гориво " са нарастнали със 123%. Това значи, че към рекордно високите цени на горивата на бензиностанциите ще се прибавят и високите цени на природния газ и електрическата енергия. В такива случаи комуналните услуги и силата нормално минават към по-евтини въглища, само че в този момент има същия проблем с въглищата. Тази година те са даже по-скъпи от газа и костват 9-10 $ за милион топлинни единици.

„ Вероятността цената на газа да стане двуцифрена на милион топлинни единици през лятото се усилва с всеки минал ден “, споделя Мат Палмър, финансов анализатор.

Според Роб Тамел, старши мениджър-финанси фючърсният пазар няма да падне под 8 $ тази година. Той обаче се надява, че през април 2023 година те още веднъж ще бъде под 5. Миналата година, в средата на май, милион термични единици газ костваха към 3 $ в Съединени американски щати, а преди няколко години цената падаше за къси интервали даже до 1,50 $.

Джон Килдъф - финансов анализатор счита, че доста скоро цената на газа ще се увеличи до 12-14 $. Може да падне до сегашните 8 $, в случай че август е студен и климатиците спрат да работят дни наред.

Газът става супер безценен освен в Европа, само че и от другата страна на Атлантика. Междувременно цените му в Америка не са директно свързани със международния пазар, макар обстоятелството, че 15% от него под формата на ВПГ да отпътува за чужбина. В Европа, апропо, цените на ВПГ са към четири пъти по-високи.

По време на пандемията производството на газ в Съединени американски щати внезапно спадна. Сега газовите компании усилват производството, само че това се случва постепенно. През февруари да вземем за пример са произвели 3,262 милиарда кубични метра, а през декември 2021 година - 3,361 милиарда.

При такава обстановка с производството и леден старт на пролетта не е изненадващо, че обстановката с подготовката за зимата провокира безпокойствие измежду доста експерти. Сега има 18% по-малко газ в предпазване, в сравнение с в средата на май 2021 година и 16% по-малко от междинното за пет години към тази дата. Ситуацията се усложнява и от огромното търсене на американски ВПГ в чужбина.

Производството на газ, въпреки и не толкоз бързо, колкото бихме желали, въпреки всичко пораства. Газовите компании със лични газопроводи имат положителни вероятности за напредък. Например “Киндер Морган” е с най-бързо растящото произвеждане в Пермския басейн.

За да компенсират загубата на съветски газ от европейските съдружници, Съединени американски щати имат намерение да усилят износа на американски ВПГ за Европа, само че за това е належащо да разширят експортно-вносната инфраструктура, която в този момент работи на цялостен потенциал. Роб Тамел има вяра, че износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати ще се усили с към 20% през идващите няколко години.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР