Обичайно със старта на учебната година се заговаря и за

...
Обичайно със старта на учебната година се заговаря и за
Коментари Харесай

МОН към издателствата: Цената на учебниците да се снижи

Обичайно със старта на образователната година се заговаря и за наболелите проблеми в просветителната система, за които като че ли в никакъв случай няма решение. Така още веднъж се заприказва за неналичието на учители, за тежките раници и за скъпите учебници.
Цените на учебниците за 9-и клас тази година удариха много висок таван. Комплектът коства 260 лева, а това по никакъв начин не се нрави на родителите, за които това не е по никакъв начин по джоба. Затова и в обществените мрежи започнаха мнения в израз на огромното публично неодобрение.
Решението би било просто – да се купят учебници на остаряло. Тук, обаче, казусът е много по-сериозен, защото сегашните възпитаници от 9-и клас са по нова стратегия. Тоест, старите учебници не им правят никаква работа.
Поради тази причина просветният министър Красимир Вълчев разгласи, че идната седмица ще се организира среща с издателствата, с цел да се преговорят опциите за поправяне в цената на скъпите образователни принадлежности, пишат от "24 часа ".
"Възложил съм на чиновници на министерството изследване. Докладваха ми, че високите цени са единствено на някои издателства. Нормално е с времето да нарастнат до някаква степен ", разяснява министърът по време на откриването на 58-та академична година на ПУ "Паисий Хилендарски ".
Вълчев посочи, че все още министерството не планува финансиране за закупуване на безвъзмездни учебници.
Друг аспект, който Красимир Вълчев засегна, беше и казусът с несъответствията сред пазара на образованието и пазара на труда. По думите му от просветното министерство се пробват да стимулират студентите да учат повече в инженерно-технически, природоматематически и педагогичен посоки, за които има дефицит.
Стимулът е втора стипендия. Има и предложение за промени в Закона за висшето обучение да има гратис образование или трета стипендия, която да покрива таксите за специалности, които приготвят фрагменти, за които има апетит на пазара на труда.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР