Обичайна гледка в Боливия е семейство, което рано сутрин в

...
Обичайна гледка в Боливия е семейство, което рано сутрин в
Коментари Харесай

Черепи работят на щат в полицията

Обичайна панорама в Боливия е семейство, което рано заран в неделя отива на черква, да взима в колата си и други членове – а точно добре полирани черепи, принадлежали на дядовци и чичовци.

Тези черепи са известни като нятитас – духове-помощници. Изравят се от гробищата и от време на време даже не са обвързани с родство със фамилията, което ги " осиновява ".

Черепите получават всеки понеделник, вторник и петък свещи, листа от кока и цигари. Култът към нятитас освен, че не отмира, а се разраства изключително през последните две десетилетия.

Според легендите нятитас обезпечават шанс на всеки, който ги има. Дребните предприемачи и притежатели на магазини ги държат в офисите си, като сред челюстите им вкарват пари.

Хората в Ла Пас са уверени, че в случай че имат нятитас, това ще обезпечи спокойствието и сигурността в дома и работата. Според тях това изяснява мистериозните нахлувания с щурм, при които обаче къщите и магазините остават непокътнати. Местните имат вяра, че по-добре да имаш череп, в сравнение с куче-пазач.

Доня Ана Гузман от болница в Ла Пас споделя за здравна сестра, която имала череп с лечителски качества.

 Черепи работят на щат в полицията

" В случаи, в които докторите не можеха да оказват помощ, сестрата донасяше черепа си и той вършеше повече работа от медиците ", споделя дона Ана. Тя е известна измежду локалните с сбирката си от 10 вълшебен нятитас.

Всеки от черепите е " профилиран " в обособена тенденция. Единият се споделя Анхел и лекува уязвимост и хора с проблеми в фамилията. При доня Ана идват писма от целия свят и Анхел дава отговор на потребностите на хората.

На осми ноември се чества фиестата на нятитасите, по време на която се извършват разнообразни ритуали за признателност към черепите. Всеки от черепите е декориран с венец от цветя, а в очните им кухини е препълнен памук, с цел да ги подари със зрение.

Някои получават даже слънчеви очила, в случай че слънцето свети прекомерно блестящо. През 2008 представители на църквата оповестиха култа към нятитас за разкол и тогава няколко хиляди души блокираха улиците, всеки човек с по един или два черепа в ръце.

Няма по какъв начин да се спре култът към нятитас, в случай че даже полицията ги употребява като помощници. Един от тях е някогашен началник на полицията, умрял през 1871 година, който " работи " като специфичен консултант.

Други два черепа, известни като Хуанито и Хуанита са принадлежали на дългогодишни служащи в полицията. Те оказват помощ на управляващите да разрешат загадки, които те не са в положение да разгадаят. Те са скъпи при разкриването на убийства.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР