Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но

...
Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но
Коментари Харесай

Къде да се крият софиянци при бомбардировка

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада прелестно като двулевка, потънала в джоба на остаряло обичано яке. За това в рубриката " Хора и улици " описваме истории от софийските улици, които просто... би трябвало да бъдат разказани, написа Топновини.

Войната в Украйна ни накара да обърнем взор към личната си сигурност. И да се запитаме какво бихме създали при положение на бомбардировка над София.

Няма публична информация за броя на бомбоубежищата в столицата. По непотвърдени данни на софийска територия съществуват повече от 500 такива. Те обаче не са поддържани и положението им е неприятно, поради което при положение на потребност биха били неизползваеми. Освен това под всяка постройка, строена преди 90-те години, има бомбоубежище, само че надали и за тях се поставят грижи съгласно разпоредбите за сигурност и сигурност.

При бомбена опасност обаче може да бъде употребявано метрото. Така то се трансформира в най-голямото бомбоубежище в столицата, което надалеч не би съумяло да побере всички нуждаещи се от прикритие софиянци. Освен метростанциите, могат да бъдат употребявани и няколко подлеза.


Снимка: Facebook/ Йорданка Фандъкова

Защо метрото е най-сигурно? Защото едно от условията за построяването на структурата му е да устоя на ударна вълна. То е снабдено и с нужната вентилация и тръбопровод, обособен от централния. Според разнообразни източници метрото би могло да изолира хората от външния свят до най-много три дни – този интервал се счита и за психическа преграда.

Друго уместно леговище при положение на " дъжд от бомби " над софийското небе е гаражът на НДК. Той също разполага с нужните вентилационни системи, както и с три уплътнени порти. Още едно укритие е и това под трезора на Българска народна банка на бул. " Цариградско шосе ".

Най-голямото бомбоубежище у нас се намира в София под взривения пантеон. Това сподели инспекция, предизвикана от съветската експанзия в Украйна, написа Блиц.бг

По същата причина и ръководещите приготвят незабавна инспекция на скривалищата, която би трябвало да покаже какъв брой са обектите, къде се намират и какво е тяхното положение, прецизира " Телеграф ".

По закон за тях дава отговор пожарната, само че от години няма бюджет за поддръжка на всички бомбоубежища.

Експерти обявиха, че близо 1/3 от обектите не могат да се употребяват, защото са занемарени от най-малко 25 години и са се трансформирали или в наводнени тресавища, или в свърталища на наркомани.

Бомбоубежищата в столицата, годни даже за частична евакуация, са към 10 и се намират в центъра, обясниха специалисти. Освен скривалището под мавзолея има и тунел, който потегля от НДК и стига постройката на Министерския съвет. Преди десетина години той е бил запушен, само че все още е разчистен. Другите годни за нещо скривалища се намират под постройките на Министерство на вътрешните работи, Министерството на финансите, на правораздаването, на опазването на здравето, на стопанската система и други

" За последно инспекция на тунелите беше правена през 2018 година Тя сподели, че нещата са зле, само че по този начин или другояче няма бюджет за поддръжка ", обясниха от Министерство на вътрешните работи. Около остарели блокове, строени преди 1980 година, имало построени защитни стаи, само че положението им сега е, меко казано, плачевно. Голям % от тях даже са затрупани.

" Не сме безапелационни, само че в подземията на София, останали годни за нещо, могат да се укрият не повече от 50 000 души. Това изрично не дава отговор на стандарта ", допълниха специалистите от Министерство на вътрешните работи.

Абсолютен нонсенс сподели инспекцията ни в Русе. Оказа се, че бомбоубежището на територията на някогашния Комбинат за тежко машиностроене е било превърнато в наркооранжерия от 47-годишен мъж с девет присъди. Рецидивистът, който е родом от Тополовград, беше арестуван преди към половин година при акция на полицията.

Наркооранжерията е функционирала от март до юни 2021 година Помещението, основано за бомбоубежище, е било особено оборудвано с техника и вентилация. При акцията бяха конфискувани 620 стръка марихуана. За незаконното си действие мъжът получи десета присъда – четири години затвор при първичен непоколебим режим.

Скривалищата в Пловдив са най-вече в тепетата. В годините на промени някои от тях бяха обърнати на заведения за хранене и сладкарници, които са много атрактивни поради бомбоинтериора си. Бомбоубежище бе намерено преди 2-3 години и в парка зад хотел " Санкт Петербург ", когато от предприемчив комитет подеха серия от митинги против застрояването на парка.

В Стара Загора картината също е трагична. Поне 20 бомбоубежища, предопределени за цивилното население, са били построени от средата до към края на предишния ХХ. Бивши чиновници от системата на Министерство на вътрешните работи, които в разнообразни интервали са отговаряли за поддръжката на този вид уреди, споделят, че такива скривалища е имало и има в дълбоките изби на няколко кооперации в същинския център на града, в подземията на общинската администрация, сегашната правосъдна палата и някогашната постройка на БТК.

Достъпът до тях бил мощно стеснен, един път на 6 месеца чиновници правят инспекция за техническото им положение. Според осведомени в чисто градивно отношение убежищата са извънредно постоянни, само че като съоръжение с техника (въздуховоди, помпи, елзахранване и т.н.) са от дълго време остарели и амортизирани, защото за поддръжката им се отделяли минимални средства.

През годините скривалището под БТК било употребявано и за дискотека. На територията на парк " Митрополит Методи Кусев " също има бомбоубежища и подземни информационни центрове за потребностите на Втора тунджанска механизирана бригада, само че достъпът до тях за цивилни е неразрешен. Част от оборудванията са били строени през интервала 1939-1944-та, напомнят експертите, за някои няма непокътнати планови бумаги, на други методите са от дълго време затапени и забравени.

Те напомнят какъв брой сюрпризирани са били всички, когато през 2015 година при изработката на ров за основи на нова кооперация на улица " Сава Силов " беше оголен близо 60 метра дълъг стоманобетонов тунел с размери 2,3х 3 м, водещ към мазето на кооперация на централната " Цар Симеон Велики ". Тунелът липсвал от картите на пазещата се в институциите документи, не било изключено и на други места в Града на липите да се криели сходни изненади.

В Хасково бомбоубежища са превърнати в стрелбище и склад
Бомбоубежища в Хасково има, за тях се носят даже градски митове. Още през 30-те години на предишния век хълмът под настоящия парк " Ямача " е прокопан с бетонирани тунели от немски инженерни войски. Построени са вентилационни шахти, които са в положително очевидно положение. По времето на Студената война тунелите са разширени и са обособени и зони за противоядрена отбрана.

През 90-те години на предишния век към две трети от тогавашното градско население на Хасково, което е към 80 000 души, е можело да бъде надеждно предпазено, настояват от дълго време пенсионирани военни и чиновници на " Гражданска отбрана ". Във всички огромни жилищни здания, строени сред 1956 и 1990-а година, по проект има и бомбоубежища. С годините обаче те са превърнати в питейни заведения и хранилища. До някои има в допълнение прокопани външни стълбища и работят като магазини и офиси.

Двете огромни градски скривалища под парк " Ямача " имат по два входа, които се намират на улиците " Арда ", Лозенград ", " Есперанто " и " Алеко Константинов ". Едното укритие е склад, а другото до преди десетина година работеше като стрелбище. Към днешна дата тези скривалища не са оборудвани с нищо с изключение на заключени външни порти и голи стени. Няма противогази, няма средства за самостоятелна отбрана, няма ресурси от храна и вода.

Укритие стана дискотека в Търново, в тези под блоковете държат бидони с кисело зеле
Старите бомбоубежища във Велико Търново са непригодни и неизползваеми при положение на потребност, сподели инспекция. Едното от тях се намира в центъра на града, а входът му е на метри от общината. През 90-те години то беше заградено и предната част беше превърната в дискотека. Според осведомени с инфраструктурата му през днешния ден то е порутено и в него е извънредно рисково да се влиза даже и единствено с проучвателна цел.

Преди 2-3 години в Търново се популяризира новината, че на мястото на входа на бомбоубежището се строи 11-етажна постройка. Това по този начин и не се случи, само че несъмнено, в случай че се наложи, централното бомбоубежище няма да може да прибере на несъмнено работещите в района държавни и общински чиновници. Другите две бомбоубежища са в региона на Паметника на Асеневци и в края на остарялата столица в посока към село Самоводене. В първото от тях преди няколко години съумяха да обхванат локални публицисти.

Впечатленията им тогава бяха, че вътре умерено може да се снима филм на ужасите. Не по-добре са и кварталните бомбоубежища, множеството от които са ситуирани в мазетата на старите жилищни здания. Живеещи в такива блокове споделят, че още през 90-те години тези бомбоубежища са били тихомълком заградени и разпределени сред живеещите в постройките и в този момент в тях се съхраняват бидони с кисело зеле, консерви с кисели краставички и туби с домашна ракия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР