Обезценките на имоти и други активи, които правят банките, застрахователните

...
Обезценките на имоти и други активи, които правят банките, застрахователните
Коментари Харесай

Ново 20: Вдигат данъка на застрахователи и банки

Обезценките на парцели и други активи, които вършат банките, застрахователните компании и всички финансови институции, работещи у нас, да не се признават за данъчен разход, оферират от финансовото министерство с смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Това значи, че данъчната основа за пресмятане на дължимото към хазната ще се усили и действително налогът за финансовите институции ще се увеличи. Сметките на Националната организация за приходите, направени на основата на данни за обезценките, демонстрират, че това ще вкара в допълнение в бюджета към 50 млн. лева единствено от банките От застрахователните компании и други финансови институции ще влязат най-малко още толкоз.

Тъй като данъчните закони към момента са оповестени за публично разискване, занапред ще се събират отзиви и причини “за ” и “против ”, в това число и от банковия бранш. Имало отзиви на адвокати и финансисти, че смяната може да се отрази на условията на Българска народна банка за финансова адекватност и ликвидност и
би затруднило трезорите да изпълнят и двете условия по едно и също време.

Ако смяната се одобри в Народното събрание, това значи, че приходите и разноските от следващи оценки на активи и пасиви няма да се признават за данъчни цели в годината на счетоводното им отчитане. Отписването ще става по този начин, както за всички останали компании - при продажба или разпродажба на активите. Такъв е и претекстът за поправката - равнене на данъчния режим за финансовите и нефинансовите предприятия.

Преди месец шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов обществено разгласи, че ще разпореди инспекция по каква методика банките и финансовите институции вършат преоценка на активите си, изключително за парцелите, и дали методиката се съблюдава. Тогава той предвижда, че чака облагата на банките и за тази година да надвиши внушителните 2 милиарда лв..

Преди дни Българска народна банка регистрира, че тя към този момент е 2,3 милиарда лв., а прогнозите на финансови специалисти са, че ще прескочи 3 млрд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР