Обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството

...
Обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството
Коментари Харесай

Предлагат пациентите да получават безплатни зъбни протези

Обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството да стане 933 лв., оферират депутатите с промени в Закона за държавното публично обезпечаване сред първо  и второ четене на законопроекта.

В гласувания вид на първо четене компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) за 2024 година е 780 лева от идната година минималната заплата става точно 933 лв. и по този начин компенсацията за майчинство ще се изравни с нея.

Работещите ще взимат повече пари при болнични

Други промени този път в Закона за бюджета на НЗОК се предлага да се усилят парите за зъболечение, които касата покрива. В момента в пакета за дентални действия е планувано възнаграждение на дейностите по разработване на горна или долна протеза на стойност 252 лв., като материалите и направата на протезите не са включени във финансираната от НЗОК сума.
 istock istock
Средствата от касата са единствено за дейностите на лекарите за т- нар. клинична част, показват в претекстовете си депутатите от ИТН. Според тях по този начин пациентите са принудени да заплащат протезите на пазарни цени и се нарушават правата им. Затова те оферират касата да покирва и самото разработване на протезата.
Друго предложение е да се усилят фрапантно средствата за профилактика на автоимунните болести на хора в репродуктивна възраст.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР