Обезчовечаването, или разговор за моралните устои на обществото ни след

...
Обезчовечаването, или разговор за моралните устои на обществото ни след
Коментари Харесай

Бавно и подмолно обществото изпада в голяма криза

Обезчовечаването, или диалог за моралните устои на обществото ни след три неуместни истории. Пътник, който повече от 24 часа се вози в рейс от Париж към София, знаейки, че е с Covid-19. Една трагична история на двойно самоубийство на майка и щерка. Една престъпна история -. 

Егоизмът сякаш свързва тези истории, само че той е под повърхността, под него стои едно обезсилване както на личността, по този начин и на обществото “, това разяснява пред БНР доктор Давид Йерохам, психотерапевт, учител, един от създателите на Българската асоциация по психотерапия.
Чувството за изтощение сякаш довежда и до обезщетителни изразявания , тъй като в основата на експанзията е възприятието за уязвимост. Пътникът с Covid-19 би могъл да бъде спрян от институцията – водачите на този рейс, те не са го спрели, свалили са го самите пасажери към този момент в България. Това е като отплата на обезсилването. Всъщност,  когато сме безсилни, ние ставаме корумпирани . Тук почтени няма. И по този начин възприятието на изтощение води до групова експанзия “, добави психотерапевтът в предаването „ Хоризонт до обед “.

„ Криминалната история е обособена. Там полицията е институцията. Но и те са в обезсилено положение. А безсилието натрупа доста яд . Полицаите се пробват да възстановят своя имидж, своя облик, а те са унижавани непрестанно през последните години. И те бият един човек, все едно че бият безсилието в себе си , личната си импотентност. Те също като нас ненавиждат да са безсилни. А те би трябвало да извършват закона.  си го изяснявам с това, че групата се разпознава със мощния, по тази причина са митингите в поддръжка на този побой. Но и това - един зов да получиш самопризнание, да бъдеш важен , тъй като другояче безсилието е доста страшна гнет…  Третата история с двойното самоубийство е потресаваща . Тези две дами са живели при извънредно мизерни условия, майката е била и сляпа, никой за жалост не се е усещал, че имат потребност от помощ, а хората не са се познавали дори…. Ако някой знаеше за тях, можеше да бъдат избавени . Това е една огромна самотност и изоставеност за тези две дами “.

Според доктор Йерохам тези случаи са белег за нещо, което става тайно. 

„ Вероятно обществото е в огромна рецесия . Хората се усещат анонимни и изоставени. Вероятно значение имат единствено някакви решения, които се вземат единствено по върховете, а хората са някакви марионетки, изгубили всякакво значение… Тогава ти ставаш безпомощен, с всички последици, които описах .
Интервюто с д-р Давид Йерохам можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР