Обещават ти работа в чужбина, а получаваш нощувка на улицата.

...
Обещават ти работа в чужбина, а получаваш нощувка на улицата.
Коментари Харесай

Десетки българи тръгнали на гурбет се оказват на улицата и без пари

Обещават ти работа в чужбина, а получаваш нощувка на улицата. Има редица случаи, които българи желали да се трудят зад граница, само че остават без пари даже за билет за връщане в родината, споделя Нова ТВ.

Според оферта за работа в цех за произвеждане на коли в Прага се търсят складови и строителни служащи със заплата от към 1300 евро и трудов контракт. Работодателите желаят по 125 лв. за път и 150 евро за документи.

Обявата е оповестена в десетки уеб сайтове в интернет. Николай и Борислав от София вземат решение да аплайват за работа за електрокаристи. В България не взимали положителни пари.

Решили, че са намерили мечтаната работа, двамата вземат решение да заминат за Прага. Жената, представяща се за координатор в завода - Зорница Стоянова, провежда пътуването им. Плащат по 125 лв. и отпътуват.

На автогарата в Прага ги посреща българин, с цел да ги закара до общежитието, в което координаторката е дала обещание да живеят.

„ Натоварихме куфарите и тръгнахме. Когато стигнахме, той извади някакви листове, на които пишеше за настаняването, на български, без щемпел, без нищо. Каза да си напишем трите имена и да се разпишем. След това ни изиска по 150 евро. Каза да изчакаме няколко часа, до момента в който пристигна домакинката да ни настани”, описват пострадалите.

Докато чакат въпросната жена, българите схващат, че са станали жертва на машинация. И че не им е обезпечена работа. Казва им го наш съотечественик, координатор на друга бригада. Седмица по-рано Зорница Стоянова излъгала други 10-има души.

Тя стопира да подвига телефона си. Мъжът, който ги закарал до общежитието в Прага - също. А с изключение на без работа, мъжете останали и без заслон. Единият нямал пари даже за противоположен билет до България.

На идващия ден околните на Николай му купуват билет. И по този начин мъжът съумява да се прибере. Измамените като него и приятелят му се оказват десетки.

Николай и Борислав ще подадат тъжби в полицията и в Инспекцията по труда. А от Агенцията по заетостта припомнят,че работа в чужбина се търси единствено през лицензирани компании.

Ако българин остане на улицата поради подправена публикация за работа в чужбина, може да се обърне за помощ към посолството ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР