Обещанието на американския президент Доналд Тръмп да предприеме енергични мерки

...
Обещанието на американския президент Доналд Тръмп да предприеме енергични мерки
Коментари Харесай

Тръмп и Байдън са на коренно различни позиции по въпроса за имиграцията

Обещанието на американския президент Доналд Тръмп да предприеме енергични ограничения против противозаконната имиграция и да промени изискванията за законна имиграция беше в центъра на победоносната акция на републиканския претендент на изборите през 2016 година и остана на едно от челните места в дневния му ред в Белия дом.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън , евентуалният претендент на демократите, дава обещание да преразгледа доста от тези политики и да прокара личен дневен ред, в случай че завоюва изборите на 3 ноември.

Ето някои от техните позиции по въпроса за имиграцията:

Ограничения върху имиграцията, свързани с ковид

Тръмп фрапантно ограничи имиграцията и пътуванията в Съединени американски щати по време на пандемията от ковид, като твърди, че ограниченията са нужни заради здравни съображения и за отбрана на работните места на американските служащи.

По-рано този месец неговото държавно управление разгласи нови правила, които може да принудят десетки хиляди задгранични студенти да изоставен страната, в случай че университетите им организират занятията онлайн по време на пандемията.
 

— NECN (@NECN)

В отговор на тази политика Байдън изрази поддръжка в Туитър за задграничните студенти.

" Те учат тук, внасят нововъдения тук и вършат Америка такава каквато е ", сподели той и добави: " Доналд Тръмп не схваща това. "
 
via
— FAIR (@FAIRImmigration)

Изправено пред мощна съпротива от страна на колежите, бизнес асоциациите, софтуерните компании и профсъюзите, държавното управление на Тръмп изостави проекта си по-рано тази седмица, само че може да преразгледа въпроса.

По време на пандемията Тръмп ограничи влизането на доста задгранични служащи и имигранти, кандидатстващи за " зелена карта " за непрекъснато престояване, като сподели, че ограниченията ще оказват помощ на американските служащи на фона на унищожената от ковид стопанска система.

Байдън тогава написа в Туитър, че Тръмп лимитира имиграцията, с цел да отклони вниманието от реакцията на неговото държавно управление на пандемията, и че " мигрантите оказват помощ за растежа на стопанската система и основават работни места ".

Тръмп също по този начин ползва фокусирана върху здравето политическа мярка, която разрешава на американски управляващи бързо да депортират мигранти, хванати на границата с Мексико, като заобикалят общоприетите законови процедури.

Байдън съобщи, че ще спре депортациите за 100 дни, откакто заеме президентския пост, само че предизборният му щаб още не е коментирал обвързваните с ковид гранични правила.

" Мечтатели "

Върховният съд на Съединени американски щати се произнесе през юни против решението на Тръмп през 2017 година да приключи програмата " Отложено деяние за пристигналите в детството " (DACA), защитаваща от депортация мигранти, станали известни като " мечтатели ", които са били доведени нелегално в Съединени американски щати в детска възраст.
Съдебното разпореждане, което дефинира прекъсването на програмата от Тръмп като " случайно и самоволно ", оставя на държавното управление опцията да преразгледа своето решение - нещо, което се чака да се случи през идните дни или месеци.

Програмата DACA, основана от тогавашния президент Барак Обама през 2012 година, избавя от депортиране и издава позволение за работа на близо 644 00 основно младежи, най-вече от латиноамерикански генезис, само че не им прокарва път към поданство.
Байдън споделя, че ще преразгледа " жестокото решение " на Тръмп за прекъсване на програмата и ще ускори отбраната на " мечтателите ". Той има намерение да им разреши да аплайват за федерална студентска помощ за следване в лицей.

Стената по американско-мексиканската граница

Обещанията на Тръмп да построи стена по американско-мексиканската граница и да накара Мексико да заплати за нея бяха крайъгълният камък на твърдата му имиграционна изразителност по време на кандидатпрезидентската акция през 2016 година, което ентусиазира последователите му и разгневи демократите.
Напредъкът по построяването на стената обаче е стеснен, а Мексико отхвърли да заплати за нея, което принуди американското държавно управление да поеме разноските, отчасти със средства на Пентагона. Федералните правосъдни регистри демонстрират, че държавното управление на Тръмп е активизирало акцията си за отчуждаване на земя за изграждане на стената.

Планът на Байдън за имиграцията би спрял отклоняването на средства от бюджета за защита, за бъде построена стената, и вместо това се концентрира върху усилване на граничния надзор, в това число вложения за възстановяване на инфраструктурата за следене на входните точки.

Разделяне на фамилии

Политиката на Тръмп за " нулева приемливост " при битката с противозаконното секване на границата докара през 2018 година до обстановка, при която няколко хиляди деца бяха принудително разграничени от своите родители или настойници, арестувани на границата с Мексико.

Политиката, определяна от държавното управление като възпираща, провокира отвращение, а отрицателната реакция принуди Тръмп да подпише изпълнителна заповед за преустановяване на тази процедура. Правителството обаче продължи да разделя стотици деца от пълнолетните им родственици, с които пътували.

Байдън би прекратил наказателното гонене на родители поради несъществени нарушавания на граничния режим, което той назовава " тактичност за заплашване ", и би трансформирал събирането на децата със фамилиите им в приоритет.

Забрана за пътешестване

Тръмп подписа заповед, забраняваща влизането на мигранти от седем преобладаващо ислямски страни - мярка, която съгласно Байдън и други критици е дискриминационна против мюсюлманите. Федерален съд блокира първичната възбрана, само че през 2018 година Върховният съд поддържа нейна видоизменена версия, която от този момент обхвана още страни.

Байдън дава обещание на анулира възбраните, като ги назовава корист с власт, " ориентирана основно против чернокожите и цветнокожите мигранти ".

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР