Обединеното кралство премества търсещите убежище на баржи, тъй като хотелските сметки се покачват до 7,7 милиона долара на ден

...
Обединеното кралство започна да премества някои търсещи убежище на голяма
Коментари Харесай

Обединеното кралство започна да премества някои търсещи убежище на голяма жилищна баржа на южния бряг, като част от плановете за използване на по-евтини алтернативи на хотелите като временно настаняване, докато молбите за убежище се обработват.

Правителството казва, че иска да ограничи притегателните фактори, привличащи търсещите убежище във Великобритания, където повече от 50 000 в момента живеят в хотели, след като са направили последната част от пътуването си в малки лодки през Ламанша.

Плановете за използване на шлепове и неизползвани военни обекти обаче предизвикаха протести от местните общности, като някои се оплакват от възможното въздействие върху услугите и се съмняват дали обектите ще станат мишени за протести.

Други описват настаняването на хора, пристигащи от страни като Ирак, Иран, Сирия, Афганистан или Албания, като нехуманно.

Сара Дайнс, министър на британското вътрешно министерство, каза пред Sky News по-рано в понеделник, че шлепът е част от план за увеличаване на броя на местата, които правителството може да използва за настаняване на мигранти, след като сметката за хотели нарасна до 6 милиона паунда ($7,7 млн.) на ден.

„Това, което изпраща, е силно послание, че ще има подходящо настаняване, но не и луксозно“, каза тя.

Правителството каза, че шлепът Bibby Stockholm ще приема само необвързани мъже и ще осигурява „основно и функционално“ настаняване, заедно с осигуряване на здравни грижи, съоръжения за хранене и сигурност на борда.

В понеделник около 50 мигранти трябваше да се преместят на кораба. Лице, запознато със ситуацията, каза, че са започнали да пристигат около обяд.

„Благосъстоянието на търсещите убежище лица, за които се грижим, е от изключителна важност“, каза говорител на вътрешното министерство.

„[Ние] продължаваме да работим в тясно сътрудничество с местната полиция и нашите партньори на място, за да гарантираме безопасността на всички лица, настанени в обекта, и на по-широката общност.“

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР