Обединеното кралство скоро ще трябва намери отговор на проблема с

...
Обединеното кралство скоро ще трябва намери отговор на проблема с
Коментари Харесай

Енергийната криза на Острова e „по-голяма от пандемичната“

Обединеното кралство скоро ще би трябвало откри отговор на казуса с повишаващите се енергийни сметки или рискува да изпадне в филантропична рецесия. Замразяването на цените на газа и електричеството в идващите две зими обаче може да коства на държавното управление над 100 милиарда паунда (118 милиарда долара), което е повече в сравнение с бе похарчено за подкрепяне на заплатите на милиони хора по време на пандемията от COVID-19, написа CNN Business.

По-рано през годината английското държавно управление се опита да отбрани семействата от предстоящите покачвания на енергийните сметки посредством данъчни облекчения, отстъпки от сметките и директни заплащания. Цените на природния газ и електрическата енергия обаче от този момент се покачиха, а прогнозите са за продължаващи растежи. 

От неправителствената организация Institute for Government оповестиха по-рано през седмицата, че страната ще би трябвало да похарчи спомагателни 23 милиарда паунда (27 милиарда долара), с цел да компенсира към 90% от предстоящите покачвания на сметките на семействата за сила до април 2023 година Покриването на същия дял за годината до април 2024 година би коствало още 90 милиарда паунда (106 милиарда долара).

Тази прогноза съответствува с разноските по предложение, направено от една от най-големите английски енергийни компании Scottish Power. Тя прикани английското държавно управление да отбрани милиони семейства като замрази сметките им за две години, написа Financial Times.

Средната годишна енергийна сметка сега е 1 971 паунда (2 318 долара), като пораства с 54% от началото на годината. Очакванията са, че ще надвиши 3 500 паунда (4 117 долара), когато на следващия ден бъде закрепена горната граница за последните три месеца на годината. Анализатори от Auxilione настояват, че средностатистическото домакинство може да заплаща 6 433 паунда (7 579 долара) на година за природен газ и електричество през идната пролет, в случай че държавното управление не се намеси.

Според Scottish Power държавното управление би трябвало да постави таван на енергийните сметки от 2 000 паунда (2 356 долара) и да даде средства на доставчиците, с цел да посрещнат доста по-високите разноски за газ и електрическа енергия на пазарите на едро.

100-те милиарда паунда разноски за дотацията ще дойдат от увеличение на дълга на държавното управление, финансиран от общото данъчно облагане през идващите 10 или повече години, написа FT, базирайки се на осведомени неназовани източници.

„ Ще бъде в действителност ужасяващо за доста хора “, споделя пред STV Кийт Андерсън, основен изпълнителен шеф на Scottish Power, визирайки нарастването на цените.

Това нещо (разходите) е по-голямо от пандемията. Това е огромна национална рецесия “, добавя той.

Програмата на английското държавно управление за чиновниците, които не можеха да вървят на работа поради пандемията, продължи 18 месеца и струваше близо 70 милиарда паунда (82 милиарда долара). През март 2020 година, когато експлоадирането на пандемията от ковид докара до затварянето на бизнеси, държавното управление се съгласи да субсидира заплатите на чиновници, с цел да предотврати всеобщи уволнения.

От началото на годината държавното управление е предложило към 33 милиарда паунда (39 милиарда долара) в поддръжка на семействата за покриване на енергийните им разноски посредством композиция от понижаване на налозите, субсидиране на част от енергийните сметките и директни заплащания, се споделя в отчета на Institute for Government. Британското държавно управление твърди, че прави повече.

Знаем за натиска, на който са подложени хората с възходящите цени и затова продължаваме да подхващаме дейности, с цел да оказваме помощ на семействата, насочвайки 37 милиарда паунда в тяхна поддръжка “, съобщи представител на енергийното министерство.

„ Субсидираме енергийните сметки с 400 паунда (471 долара) тази зима, а осем милиона от най-уязвимите семейства ще получат спомагателна поддръжка в размер на 1 200 паунда (1 415 долара). И въпреки държавното управление да не може да управлява световните цени на природния газ, над 22 милиона семейства са предпазени от лимита на цените, което продължава да защищава семействата от още по-високите цени “, добави представителят.

Тревогите обаче нарастват в енергийната промишленост във Англия. По-рано през седмицата Филип Комаре, изпълнителен шеф на френската EDF, която е огромен състезател на английския пазар, съобщи пред BBC, че без спомагателна поддръжка към половината от английските семейства може да изпаднат в енергийна беднотия от началото на идната година. Това значи, че те ще би трябвало да заделят над 10% от разполагаемия си приход за сила.

Ръководителите на английската Национална здравна работа предизвестиха предходната седмица за „ филантропична рецесия “.

Много хора може да се разболеят тази зима защото „ са изправени пред ужасния избор да пропущат хранения, с цел да затоплят домовете си или да живеят в студени, влажни и доста неприятни условия “, споделиха те.

Цените на едро на природния газ започнаха да нарастват предходната година с „ отварянето “ на страните след локдауните поради пандемията, което докара до скок в търсенето в международен мащаб.

Руската инвазия в Украйна в края на февруари и последвалият дефицит на енергийни артикули единствено усилиха в допълнение цените. Западни страни не разрешиха вноса на съветски въглища и нефт, а Европа обезверено се пробва да се откъсне от зависимостта си от съветския природен газ.

Юни бе първият месец, в който Англия не е внесла никакъв нефт от Русия, която обичайно е един от главните й снабдители.

Високите цени доведоха до банкрута на 29 по-малки енергийни снабдители в Обединеното кралство от предишното лято насам. Онези, които оцеляха, пък са трансферирали по-голяма част от разноските върху своите консуматори.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР