Обединеното кралство и ЕС са на финалната права в преговорите

...
Обединеното кралство и ЕС са на финалната права в преговорите
Коментари Харесай

Сега или никога: Великобритания и ЕС са на финалната права в преговорите за Брезкит

Обединеното кралство и Европейски Съюз са на финалната права в договарянията за комерсиално съглашение след Брезкит, съобщи английският външен министър Доминик Рааб, представен от Си Ен Би Си.

Англия напусна Европейския съюз на 31 януари 2020 година, само че страната се съгласи да продължа да съблюдава европейските правила до края на 2020 година – т.нар „ временен интервал “, в който двете страни да договорят комерсиалните си връзки след Брекзит. Това обаче се оказа сложна задача, като двете страни не са постигнали забележителен прогрес от пролетта насам.

„ Смятам, че това е доста значима седмица. Това е последната значима седмица “, съобщи Рааб пред Би Би Си в неделя.

И двете страни се надяват да реализират съглашения до края на седмица, с цел да могат парламентите на Обединеното кралство и на страните членки на Европейски Съюз да ратифицират контракта до края на годината. Провал в договарянията ще докара до „ Брекзит без договорка “ – сюжети, при които за търговията на артикули сред двете страни ще стартират да се ползват цени.

Според Рааб пробивът в договарянията зависи от превъзмогването на разликите на двете страни по „ стеснен брой “ въпроси. Основните разминавания сред Европейски Съюз и Англия са по тематиките за достъпа на европейски риболовци до английски води и за разпоредбите за пазарна конкуренция.

„ Оставете ни да работим, оставете ни да работим “, съобщи основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние сподели пред публицисти в Лондон в неделя.

Сделка или не?

По-рано предходната седмица ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейската комисият не може да подсигурява, че ще бъде реализирано съглашение, само че акцентира, че блокът е квалифициран за Брекзит без договорка.

Главният английски договарящ за Брекзит Дейвид Фрост сподели в петък, че „ към този момент е много късно, само че към момента е допустимо да бъде реализирана договорка “.

Представител на Брюксел, който е изискал да остане неизвестен, е декларирал пред Си Ен Би Си в петък, че постигането на пробив зависи от телефонен диалог сред английския министър председател Борис Джонсън и Фон дер Лайен.

До момента обаче няма проекти за провеждането на сходен диалог.

Междувременно бизнесите от двете страни на Ламанша чакат с неспокойствие резултатите от договарянията. Британската комерсиална камара предизвести през септември, че съществуват „ огромни пропуски “ в държавните насоки за компаниите при положение, че не бъде реализирано споразуменеи с Европейски Съюз.

Като членове на блока за повече от 40 години, доста английски компании разчитат на първични материали и клиенти, които са основани в континентална Европа, както и противоположното.

Производителите на коли се запасяват с елементи, с цел да избегнат евентуалните цени, в случай че двете страни не реализиран договорка. Volkswagen и Honda имат огромни индустриални фабрики в Обединеното кралство, от които се изнасят коли за Европейски Съюз.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР