Обединените сили на съпруга Борил и треньора Борислав Георгиев са

...
Обединените сили на съпруга Борил и треньора Борислав Георгиев са
Коментари Харесай

Стойка Кръстева: Непрестанните "атаки" на треньора и Борил ме върнаха на ринга

Обединените сили на брачна половинка Борил и треньора Борислав Георгиев са повода Стойка Кръстева да се завърне на кръга. Единствената олимпийска шампионка на България в женския бокс реши да постави завършек на кариерата си през 2018 година, откакто завоюва сребро от международното състезание. Само година и няколко месеца по-късно тя се върна в залата и още веднъж постави боксовите ръкавици, а преди дни в Токио завоюва златния орден.

" Мислих, че това е моментът, в който би трябвало да сложа завършек на своята кариера - след положителното представяна на международното състезание, тъй като към този момент съм в преклонна възраст, мислех, че съм посочила в бокса какво мога като играч и имам какво да дам като треньор на идващите, които идват след мен. Срещнах мъжа до себе си. Мислех, че към този момент е време за нов стадий в моя живот. Непрестанните офанзиви на брачна половинка и треньора ми ме върнаха. Със сигурност всеки един състезател желае да приключи своята кариера, когато реализира най-високото ходило, а това са олимпийските игри. Винаги живее възприятието в спортиста, че може, че желае, че би трябвало да се получи, тъй като целият този труд най-после се отплаща. Чисто човешко задоволство получаваш за всичките ограничения, които си претърпял през тези години, тъй като те не са малко ", съобщи Кръстева в студиото на " Тази заран ".

Снимка: Lap.bg

Треньорът, който беше в ъгъла ѝ по време на Игрите също удостовери, че се е надявал тя още веднъж да се състезава за България.

" Винаги съм се надявал, че тя ще се върне. Почивайки си, тя се върна с още по-голямо предпочитание за тренировки, по-амбицирана. Беше изменена, откогато е с Борил в позитивен смисъл - доста по-концентрирана и зряла. Лека-полека станаха нещата. Винаги съм споделил, че може, че това са нейните олимпийски игри. Няма невъзнаграден труд. Целият си живот тя е отдала на бокса и бях сигурен ", разкри Борислав Георгиев.

Своята позиция показа и Борил Кръстев.

" Този миг все едно е бил през вчерашния ден. Мина сватбата 2019 година, починахме си няколко дни, почнах да се майтапя за олимпийските игри 2020 година, подсказах на Боби какво си приказваме. Дойде един миг, в който влязохме със Стойка в залата и му казахме, че ще играе на Игрите. Той беше доста благополучен. И аз помогнах, и той оказа помощ "

Кръстева е безапелационна, че желае да насочи обръщение с медала си от Токио. В него има вложени доста труд и ограничения, само че с помощта на отдадеността и тежките тренировки България към този момент има своята шампионка.

Снимка: Lap.bg

" Все още не съм осъзнала какво съм направила, какво ни се е случило. Дългата централизация по време на олимпийските игри още не ни е пуснала. В фотосите виждам сполучливите комбинации, изпълнената тактичност. Спомням си по какъв начин целият свят стана на крайници, с цел да слуша българския химн. Това е нещо велико. Ние сме една дребна страна, само че с огромни благоприятни условия. Мисля, че всички български спортисти на тези олимпийски игри демонстрираха, че без значение в какви времена сме, какви са разединенията, можем да се обединим и да покажем най-хубавото, на което сме способни ", сподели Кръстева и добави:

" Цената сигурно е доста висока. Този орден, на пръв взор мъничък, ни коства доста ограничения на всички спортисти, доста труд, поддръжката на огромен брой хора, на които още веднъж желая да изкажа своите благодарности. Искам да благодаря и на своя брачен партньор за търпението и всеотдайността през тези години. Тази победа я обричам на българския народ, тъй като считам, че сме една мощна нация, която е потвърдила във времето. Без значение дали е от спортна позиция или от друго естество. Надявам се както аз и моят екип сме се обединили през всички години, с цел да стигнем до тази победа, по този начин и българският народ да се сплоти, да си подаде ръка, да успеем дружно да преборим всички компликация. И да покажем, че може да сме дребна България, само че сме с огромни благоприятни условия "

Снимка: Reuters

" Не е доста елементарно да брачната половинка си на кръг, където са две съпернички, които са доста готови. Бях уверен, че тя ще победи, тъй като знам по какъв начин двамата упражняват. След като си положил толкоз доста труд, обикновено е да постигнеш и такива резултати. Да, би трябвало да имаш и шанс, само че преди всичко би трябвало да тренираш. Казах ѝ, че доста я обичам и ѝ благодаря за това, което направи за цялото семейство, за българския бокс, за цяла България. Много положителни страсти сътвори у нас ", описа за страстите си Борил, който беше измежду първите, прегърнали олимпийската шампионка при завръщането ѝ на родна земя нощес (8 август).

Стойка Кръстева разкри, че пътят ѝ към спортния Олимп стартира от Добрич, където геният ѝ е видян.

" Първата ми класна Гергана Генчева е споделила на първия ми треньор Стефан Петков, който обикаля по учебните заведения и събира деца, че има едно момиче, което има спортни качества. Съвсем инцидентно се срещнах с треньора. Тъй като обичах да играя футбол и всички момчета от квартала бяха в боксовата зала, не ми остана нищо друго, с изключение на да отида и да видя какво тъкмо се случва там и за какво те бягат от футболното игрище. И по този начин 22 години. Доста по-късно сложих боксовите ръкавици след започването си. Днешната юноша желае всичко да се случи незабавно, на момента, а тогава нещата бяха по-различни. В самото начало получих поддръжката на родителите си, само че след това имаше един интервал, в който в учебно заведение бях занижила своите оценки и татко ми сподели " Не, ти повече няма да спортуваш ". Но и аз, като другите деца, вървях на тренировки тайничко. Оправих си надлежно оценките ", спомня си тя.

" Откакто съм в бокса познавам Стойка. Тя е лицето на българския женски бокс. За мен беше наслаждение да се срещнем. Когато тя се реалокира да живее със брачна половинка си в София, ми звънна и сподели, че желае да се занимава с треньорска активност. Аз естествено бях доста благополучен. Още първите минути се разбрахме и тя стартира да работи в " Локомотив " София ", описа треньорът ѝ Борислав Георгиев.

Снимка: Lap.bg

Сред една от най-интересните истории в живота на олимпийската шампионка е предлагането за брак от страна на Борил. Той падна на колене след награждаването ѝ за европейска шампионка през 2018 година - секунди откакто Кръстева получи медала си.

" Със Стойка се познавахме от 2012 година, учех задочно в Русенския университет. Там се срещнахме по коридорите на една постройка. Харесвам бокс, само че не това ни събра. Събра ни една инцидентна среща, погледите ни се преплетоха. Казахме си, че ще бъдем гаджета, след това пристигна финалът на европейското, предложих годежен пръстен, след това женитба. Много другари се майтапят " Тя бие ли те? Слушаш ли я? ". Тя е доста възпитана, схваща, че боксът е спорт, а не махленски пердах и може да учи хората, а не да ги кара да бъдат неприятни един към различен. По никакъв метод не се притеснявах, че взимам жена-боксьорка. Горд съм, че срещнах тъкмо нея, с нейните черти на темперамент, воля, безрезервност, връзки към другари, родственици ", съобщи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР