О Б Я В Л Е Н И Е На

...
О Б Я В Л Е Н И Е На
Коментари Харесай

Община Хасково обявява Конкурс за възлагане на частен доставчик управлението на Социални услуги Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания

О Б Я В Л Е Н И Е

На съображение член 44, ал.2 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, член 25, ал.2, т. 7, член 29, ал.3, т.3, член 64, ал.1 и алинея 3, т. 1, по отношение на ал.2 от Закона за обществените услуги и чл.91, ал.1 от Правилника за използване на Закона за обществените услуги и Заповед № РД-348/16.05.2022 година на Кмета на Община Хасково,

ОБЩИНА ХАСКОВО
афишира

КОНКУРС за възлагане на частен снабдител ръководството на Социални услуги Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания (№1 и №2), Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания, Дневен център за деца и младежи с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания с потенциали надлежно 28(14+14) места, 10 места, 42 места и 20 места, делегирани от страната активност, осъществени на територията на Община Хасково с съществени действия: „ Резидента грижа “, „ Дневна грижа “, „ Информиране и консултиране “, „ Терапия и рехабилитация “, „ Застъпничество и ходатайство “, „ Обучение за придобиване на умения “ и „ Подкрепа за придобиване на трудови умения “.
Условия за присъединяване в конкурсаВ състезанието могат да вземат участие претенденти, които са български физически лица, регистрирани по Търговския закон и юридически лица, в това число ЮЛНЦ, както и физически лица, извършващи комерсиална активност, и юридически лица, регистрирани по законодателството на друга страна – членка на Европейския съюз, или на друга страна – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;Кандидатите би трябвало да имат лиценз по Закона за обществените услуги за даване на услугите „ Резидентна грижа “, „ Дневна грижа “, „ Информиране и консултиране “, „ Терапия и Рехабилитация “ „ Застъпничество и ходатайство “, „ Обучение за придобиване на умения “ и „ Подкрепа за придобиване на трудови умения “, издадени от изпълнителния шеф на Агенция за качеството на обществените услуги;Кандидатите за присъединяване в състезанието да имат опит в областта на даване на обществени услуги най-малко три години;Кандидатите да разполагат с дипломиран личен състав за ръководство и качествено даване на обществените услуги.Кандидатите да разполагат с благоприятни условия за обезпечаване и реализация на добър опит и практики, новаторски модели, финансова непоклатимост и резистентност за реализиране на положително качество на обществените услуги и осъществяване на стандартите и критерии регламентирани в Закона за обществените услуги и Правилника за използването му и обвързваните нормативни актове.Да показват Програми за развиване на обществените услуги.
В състезанието не могат да вземат участие претенденти, които:

– са оповестени в неплатежоспособност или се намират в произвеждане по оповестяване в неплатежоспособност или са в процедура по ликвидация;

– са осъждани за закононарушение от общ темперамент, като за юридическите лица това условие се отнася за членовете на управителните им органи;

– имат парични отговорности към страната, общината или осигурителни фондове открити с влезнал в действие акт на способен орган с изключение на, в случай че е позволено разсрочване или отлагане на задълженията;

– са с анулиран лиценз на съображение: – 6 при изискванията на или на съображение член 158, алинея 1, т. 7 от ЗСУ;

– в резултат на процедура за възлагане на социална поръчка или разпределяне на безплатна финансова помощ, са оповестени в нарушаване заради несъблюдение на своите договорни задължения;

– имат парични отговорности към община Хасково.

Всеки претендент е задължен в 7-дневен период да уведоми документално Община Хасково за промени в събитията по предходните точки, настъпили в процеса на осъществяване на състезанието.
Подробно изложение на обществените услуги, предмет на възлагането, техните характерности и специфики.
Конкурсът за възлагане се организира за профилирани по смисъла на член 12, алинея 3 от ЗСУ обществени услуги, които са основани, дават се от община Хасково и се финансират от държавния бюджет.

Дейностите, които следва да се реализират в „ Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания “ (№1 и №2), „ Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания “, „ Дневен център за деца и младежи с увреждания “ и „ Дневен център за пълнолетни деца с увреждания “ с целеви групи „ деца и младежи с/без увреждания и пълнолетни лица с увреждания “ са:

„ Резидентна грижа “ – активност за обезпечаване на място за настаняване на деца, младежи до 25-годишна възраст, лица с трайни увреждания и лица в над трудоспособна възраст и според от самостоятелните потребности – за обезпечаване на 24 часова грижа за посрещане на ежедневните потребности и потребностите от развиване на лицата или за обезпечаване на поддръжка за водене на независим метод на живот.

„Дневна грижа“ – активност за обезпечаване в профилирана среда на поддръжка самостоятелно и в групи за пълнолетни лица с трайни увреждания в границите на не по-малко от 4 часа на ден, посредством която се обезпечава посрещането на техните ежедневни потребности и обвързваните с тях потребности от занимания за развиване на съществени умения според от възрастта и персоналните потребности на лицата.

„Информиране и консултиране“ – активност за проучване и схващане дружно с лицето на проблеми и усложнения, които то среща за реализиране на главните цели в неговия живот, и запознаване със и обсъждане на вероятните решения и дейности за превъзмогването им.

„Терапия“ – цялост от разнообразни действия за насърчаване, възобновяване, поддържане или възстановяване на обществени умения, умения за самообслужване, връзка, разрешаване на прочувствени спорове, преодоляване на държанието, намаление на тревогата, възстановяване на самооценката, опциите за труд и други, както и социализиращи действия за лица във висок риск от обществено изключване.

„Рехабилитация“ – активност, която има за цел да усъвършенства физическата мощ и функционалното здраве на лица с увреждания и лица с проблеми в опорно-двигателния уред и ставите, както и възобновяване и развиване на сензорните умения на лица с увреждания, отвън обсега на здравната рехабилитация.

„Застъпничество“ е активност за поддръжка на лицето да отбрани и да отстоява своите права и потребности в границите на налични правни и административни процедури.

„Посредничество“ е реализиране на взаимоотношение и съгласуваност сред чиновник, осъществяващ действия по даване на обществени услуги, със служител/служители от други услуги или от разнообразни институции, организации и административни органи в полза на заинтригувано лице, което има потребност от съответна поддръжка за осъществяване на своите права и потребности.

„Обучение за придобиване на умения“ е активност, която се реализира в профилирана среда или мобилно, за подготовка на деца и пълнолетни лица за придобиване на умения за автономия, самостоятелен живот, независимо справяне с проблеми и усложнения, както и умения за грижа и поддръжка за деца и за подвластни от грижа членове на фамилията.

„Подкрепа за придобиване на трудови умения“ е активност, която се реализира в профилирана среда или мобилно, за подготовка и придружаване на лица с трайни увреждания за придобиване на умения за присъединяване в трудови действия.

Материалната база, обзавеждането, и оборудването, които се изискват за даване на услугите, са обезпечени от Община Хасково.

Изпълнителят следва да поддържа предоставените му материални бази, обзавеждане и съоръжение, тъй че да дават отговор на стандартите и критериите за даване на обществени услуги, планувани в Наредбата за критериите и стандартите за обществените услуги за деца и ППЗСУ.

Социалните услуги са делегирана държавна активност, с финансиране по стандарти за прехрана, избрана с Решение на Министерски съвет за приемане на стандарти за прехрана на делегираните от страната действия за съответната година.

Услугите са разкрити, както следва

Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждане №1, гр. Хасково, ул. „ Единство “ №21 с потенциал 14 потребителя е оголен със заповед № РД-01-401/17.02.2015 година на Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне, считано от 01.05.2015 г.;

Център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждане №2, гр. Хасково, ул. „ Съгласие “ №5 с потенциал 14 потребителя е оголен със заповед със заповед № РД-01-400/17.02.2015 година на Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне, считано от 01.05.2015 г.;

Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания, гр. Хасково, бул. „ Съединение “ №16, с потенциал 10 места е оголен със Заповед № РД01-692/21.06.2016 година, променена със Заповед №РД01-1671/30.11.2017 година на Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне, считано от 01.08.2016 г.;

Дневен център за деца и младежи с увреждания „ Марина “, гр. Хасково, ул. „ Славянска “ № 5 с потенциал 42 места е оголен със Заповед № 483/07.10.2004 година, променена със Заповед №РД-01-1747/08.12.2017 година, променена със Заповед №РД01-0160/24.01.2019 година на Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне считано от 01.03.2019 г.;

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, гр. Хасково, ул. „ Славянска “ № 5, с потенциал 20 места е оголен със Заповед РД01-0182/29.01.2019 година на Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне, считано от 01.03.2019 година

Средствата за работните заплати и материалната прехрана са съгласно откритите в съответната финансова година стандарти за издръжки за делегирани от страната действия.
Общ размер на финансирането за обществената услуга, предмет на възлагането, редът и периодите за даване на средствата.Бюджетът се образува съгласно откритите в съответната финансова година единни стандарти за прехрана на делегирани от страната действия
.
При изменение на стандартите от Министерския съвет, Програмите за развиване на обществените услуги и заплащането на Доставчика подлежат на актуализация. Общият размер на средствата до края на календарната година се дефинира съразмерно, считано от датата на влизане в действие на контракта. Размерът на бюджета за идващите години ще бъде в сходство със стандартите за съответната година, според Решение на Министерския съвет. При смяна на потенциала, водещ до смяна на сумата за прехрана, същата се поправя надлежно с анекс към контракта.Финансовите средства от одобрения бюджет за активността ще се дават ежемесечно на доставчика на обществените услуги след показване и одобрение на механически и финансов доклад за обществените услуги обект на актуалното възлагане за месец, предшестващ настоящия, съпроводени със съответната фактура.Представената Програма за развиване на обществените услуги, състояща се от техническо и Финансово предложение, предоставени от претендентите с конкурсната документи ги обвързва при продобиване на състезанието и съставлява неразделна част от контракта с община Хасково. Промени могат да се правят чрез анекс към подписания контракт при изменение на нормативната уредба, сумата на единните разходни стандарти, типа или потенциала на обществената услуга, по наставления на контролни органи, непреодолима мощ или непредвидени условия. Кметът на общината реализира надзор за целесъобразното разходване на предоставените средства на съображение чл.25, ал.2, т.9 и чл.44, ал.2 от Закона за обществените услуги, като при положение на установени нарушавания приключва възлагането на ръководството на услугите.Изпълнителят употребява предоставените му средства само за даване на обществените услуги Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания (№1 и №2), Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания, Дневен център за деца и младежи с увреждания и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания на територията на община Хасково, в границите на бюджета, разказан в програмата за развиване на обществените услуги.Не предвиждането на средствата в държавния бюджет за съответната финансова година за прехрана на делегираните от страната действия, освобождава Община Хасково от отговорност и приключва контракта с доставчика.Срокът на финансиране е 5 години, считано от подписване на Договора със спечелилия състезанието.Договорът със спечелилия състезанието претендент за възлагане ръководството на Социални услуги ще се подписа след оповестяване на резултатите от състезанието.Необходими документи за присъединяване в състезанието:Заявление за присъединяване в състезанието – приложение 1;Представяне на кандидатстващата организация – осъществени договори/проекти за даване на обществени услуги през последните пет години с изтъкване на периоди, финансиране, резистентност – приложение 2;Заверено копие от решение за правосъдна регистрация;Удостоверение по член 87 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс за липса на отговорности пред НАП;Заверено копие на годен лиценз от Агенция за качеството на обществените услуги (за всички обществени услуги, за които кандидатства);Заверено копие от годишния счетоводен баланс и от доклада за приходите и разноските на претендентите за последните две години;Споразумение за партньорство (в случаите на консорциум);Справка за работния потенциал (техническо съоръжение и персонал) на претендента и подготовка на кадрите;Програма за ръководство и даване на обществената услуга (за всяка услуга по чл.15 от ЗСУ) – приложение 3
Всички документи би трябвало да се показват в оригинал като се изключи тези, които категорично са посочени от Възложителя – в заверени за честност копия, подписани и подпечатани от претендента (вярно с оригинала).
Краен период и място за подаване на документите:Документите по сегашния конкурс се подават персонално или посредством прокурист, в деловодството на Община Хасково. Крайният период за подаване на документите за присъединяване в състезанието е 45 дни от датата на общественото съобщение. Всички изискуеми документи следва да се подават в запечатан, непрогледен плик.Върху плика претендентът показва название, прецизен адрес за преписка, телефон, факс, електронен адрес. Всички документи, готови от претендентите би трябвало да бъдат на български език. Документи, чиито оригинал е на непознат език, се показват и в узаконен превод на български език.Предложения, получени след крайния период, няма да бъдат обсъждани.Дата, час и метод на осъществяване на конкурсаКонкурсът ще се организира неприсъствено за претендентите в постройката на Община Хасково от Комисия по чл.92, ал.1 от Правилника за използване на Закона за обществените услуги, назначена със заповед на Кмета на община Хасково, която се състои от 5 члена.Конкурсът ще се организира на два стадия.Първи стадий: Комисията назначена със заповед на кмета преглежда показаните от претендентите документи, ревизира съществуването и редовността им. Кандидат, който не дава отговор на изискванията за присъединяване се отстранява.Втори стадий: Комисията преглежда, прави оценка и класира показаните стратегии за даване на обществените услуги Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания (№1 и №2), Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания, Дневен център за деца и младежи с увреждания и Дневен център за пълнолетни деца.Предложенията се отварят, преглеждат и правят оценка по реда на тяхното постъпване в Общината.Комисията сформира Протокол по чл.92, ал.3 от Правилника за използване на Закона за обществените услуги за провеждането на състезанието.Критерии за оценяване – комисията прави оценка на претендентите за сходство с чл.92, ал.2 от Правилника за използване на Закона за обществените услуги по следните критерии:Съответствие на претендента с авансово оповестените условия – 10 точкиОпит на претендента в даването на обществени услуги – 15 точкиРаботен потенциал на претендента и подготовка на фрагментите – 20 точкиФинансова непоклатимост на претендента – 10 точкиОценка на Техническото предложение – 25 точкиОценка на Финансовото предложение – 10 точкиВъзможност за привличане на спомагателни средства – 10 точкиМаксимален сбор точки: 100
Всеки член от Комисията слага самостоятелни оценки по посочените нагоре критерии, като крайният резултат на претендента е средноаритметичен от резултатите на всички членове.

Кандидатите, получили краен резултат 70 и повече точки, се класират от Комисията в сходство с получения от тях брой точки. Кандидатите, получили по-малко от 70 точки, се смятат за неиздържали състезанието.
Краен период за оповестяване на резултатите от конкурсаВ 14 дневен период от провеждането на състезанието, комисията прави оценка и класира претендентите. За работата си комисията изготвя протокол.В период до 3 работни дни от приемането на направените протоколи, кметът на Община Хасково издава заповед по чл.93, ал.1 от ППЗСУ за установяване на спечелилия състезанието претендент.Резултатите от състезанието се оповестяват на участвалите претенденти в период до 7 работни дни от издаването на заповедта.Заповедта предстои на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Обжалването на заповедта не стопира осъществяването й.Въз основа на заповедта за установяване на класирането на претендентите, кметът на общината подписва контракт с претендента, класиран преди всичко.Договор може да се подписа и при съществуване на единствен претендент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР