Ню Йорк реституира на Италия 14 откраднати произведения на изкуството,

...
Ню Йорк реституира на Италия 14 откраднати произведения на изкуството,
Коментари Харесай

САЩ връщат на Италия 14 откраднати древни творби


Ню Йорк реституира на Италия 14 откраднати творби на изкуството, някои от които от римската и гръцката древност, заяви Българска телеграфна агенция.

Творбите са на стойност към 2,5 милиона щатски $. 

Повече от две години правосъдната система на щата Ню Йорк организира огромна акция за връщане на антики, откраднати в към двадесет страни, които са попаднали в музеи и галерии в мегаполиса, в това число в влиятелния " Метрополитън ". 

Под егидата на районния прокурор на Манхатън Алвин Браг през миналата година са върнати повече от 700 предмета на стойност над 100 милиона $ на 17 страни, измежду които Камбоджа, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция и Италия.

Произведенията, реституирани в четвъртък на гала с присъединяване на италианския общоприет консул Фабрицио Ди Микеле и италиански карабинери, са част от група от 214 произведения (на обща стойност 35 млн. долара), върнати в Рим през последните седем месеца, се споделя в изказване на прокурор Браг.

От 2017 година в прокуратурата в Манхатън има отдел за битка с интернационалния трафик на антики, тъй като Ню Йорк е негова последна точка от десетилетия.

Според известието 14-те върнати произведения - измежду които сребърна монета тетрадрахма от Наксос в Сицилия от 430 година пр.н.е. и мраморна глава на император Адриан от 200 година - " са били отмъкнати и продадени от известните италиански търговци на творби на изкуството Джакомо Медичи и Джовани Франко Бекина, и Робърт Хехт, американски търговец на творби на изкуството, живеещ в Париж, който умря през 2012 година "

Тези хора " разчитат на банди, които грабят гробници и крадат от добре подбрани, само че едва предпазени археологически обекти по Средиземноморието ", споделя съдът в Ню Йорк. 

Най-емблематичният случай с трафиканти на творби на изкуството в Ню Йорк е колекционерът Майкъл Стейнхард, който през 2021 година е върнал към 180 антики, откраднати през последните десетилетия, на стойност 70 млн. $.

Извънсъдебно съглашение с американското правораздаване му разрешава да избегне наказателни обвинявания, само че му не разрешава да придобива творби на легалния пазар на изкуство до края на живота си.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР