Ню Йорк е един от най-важните културни центрове на планетата

...
Ню Йорк е един от най-важните културни центрове на планетата
Коментари Харесай

Българските концертни вечери в Ню Йорк започнаха с премиера

Ню Йорк е един от най-важните културни центрове на планетата и там, несъмнено, всяка вечер се случва нещо значително – всички изкуства процъфтяват, а музика звучи съвсем от всеки ъгъл. Дори в метрото и в парка от време на време човек може да слуша удивителни реализатори.

Откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк, по към този момент открита традиция, е в влиятелната камерна зала " Уайл " в концертния комплекс Карнеги хол. Разбира се, този факт придава на събитието особена тежест и притегля доста аудитория – освен това освен българи участваха в залата. А в програмата на 24 октомври прозвучаха две български творби: от Марин Големинов, като реверанс към класиката, и от Добринка Табакова – премиерно за Съединени американски щати, като културен мост към днешния ден. 

В избора на музика нямаше нищо инцидентно – всяка пиеса и всеки създател имаха смисъл в подредбата, направена от цигуларката Станичка Димитрова – един от честите участници в галаконцертите през годините. Този път точно тя беше съставител на програмата на концерта, отдаден на видния наш съотечественик Тед Попов, който неотдавна отпразнува 90-годишнината си и ухилен одобри достойнството да бъде патрон на галата тази година. Той има в действителност удивителна орис: Учи в България, изпратен е да работи в Куба като строителен инженер, след това със фамилията си отива в Мексико и желае политическо леговище, след което е изпратен в имиграционен лагер в Гърция и оттова през 1976 година съумява да замине за Съединени американски щати, където има сполучлива кариера. Тед Попов е меломан, дълготраен покровител на фестивала Тангълууд, където се е срещал със световноизвестни музиканти. 

Пиесите в галаконцерта бяха от създатели, представители на страните, които имат значимо значение за живота и кариерата на Тед Попов - Брамс, Прокофиев, Лофлър, Понсе, Гершуин.

Сред изпълнителите бяха български музиканти, живеещи в Ню Йорк: пианистките Лора Чекоратова, Анна Стойчева и Лора Ал-Ахмад, цигуларите Станичка Димитрова и Георги Вълчев, певицата Мариана Карпатова. Бяха поканени за присъединяване и чужденци, които работят в града: пианистът Александър Хаджиевски, цигуларката Джоана Маурър, виолистът Лев Журбин, виолончелистите Волфрам Кьосел и Алберто Парини.

Следващите събития от поредицата Български концерти вечери в Ню Йорк ще се проведат в Генералното консулство на България в Ню Йорк под егидата на генералния консул Ангел Ангелов.

Чуйте в звуковите файлове неговите думи, както и изявленията с Лора Чекоратова, Добринка Табакова и с част от участниците и публиката в галаконцерта в Карнеги хол на 24 октомври 2023 година Можете да чуете и фрагменти от някои осъществявания, за които Българското национално радио получи извънредни права.   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР