Ню Делхи, Индия – Години наред Правин Тамбе, въртящ крака

...
Ню Делхи, Индия – Години наред Правин Тамбе, въртящ крака
Коментари Харесай

„Метафора за живота“: бурната любовна афера на Боливуд с индийския крикет

Ню Делхи, Индия – Години наред Правин Тамбе, въртящ крайници от семейство от междинната класа в Мумбай, работеше в компании и клубни тимове с единствената цел да играе първокачествен крикет.

Той продължи, даже когато остаря и други играчи започнаха да го назовават ​​„ чичо “.

Продължете да четете

лист от 4 елемента'I предстоящо по-добро “: Защо толкоз доста празни места на Световното състезание по крикет в Индия? Индия подтиква включването на крикета в Олимпиадата, само че дребните се надяват да се возят на автостоп В лудия по крикет Кашмир тестванията за конфликта на Световното състезание Индия-Пакистан страсти „ Световната купа на BJP “: Моди от Индия употребява крикета като политическо оръжие завършек на списъка

След това през 2013 година, на 41-годишна възраст, той беше открит и подписан от някогашния индийски капитан Рахул Дравид, с цел да играе за професионален франчайз тим по крикет.

В изданието от 2014 година на индийската Висша лига (IPL), до момента в който играеше за Раджастан Роялс, Тамбе направи хеттрик против Колката Найт Райдърс и беше определен за състезател на мача. Той отиде в съблекалнята и заплака.

Неговата история е драматизирана в биографичния филм за Боливуд от 2022 година Kaun Pravin Tambe? (Кой е Правин Тамбе?), чийто воин се играе от артиста Шреяс Талпаде.

Когато Талпаде се яви на прослушване за ролята, кариерата му не вървеше добре.

„ Казаха ми, че някои хора не са сигурни дали ще мога да се оправя “, сподели Талпаде, в този момент на 47 години, пред Ал Джазира.

Той се упражняваше интензивно, с цел да свири безапелационно на въртящ се крайник на възраст от 20 до 41 години. Тялото го болеше и една вечер, когато се усещаше изключително изнемощял, Талпаде и брачната половинка му гледаха Икбал, неговия боливудски филм от 2005 година

>

В Iqbal Talpade изигра измисления основен воин, глухонямо селско момче, захласнато от играта на крикет за Индия. Въпреки увреждането на Икбал, неодобрението на татко му и неналичието на официално образование, той упорства и, както се случва във всички положителни спортни филми, човешкият дух и храброст побеждават в кулминационната поредност.

„ [Гледах го] просто като увещание – освен за историята на този човек, само че и за себе си – че съм правил това преди и мога да го направя още веднъж “, сподели той.

Талпаде също победи. Трябваше да играе Tamble и крикетът се трансформира от просто спорт в – както споделят доста индийци – „ метафора за живота “.

Хората към момента идват при Талпаде, с цел да му кажат, че когато се „ усещат потиснати “, постоянно гледат Икбал.

„ Факторът новобранец евентуално е същината. Има доста сила и мотивация “, споделя Талпаде.

Историята на индийския крикет е историята на Индия, на Талпадес и Икбалс, на мъже и дами, борещи се с беднотия, прослойка, класа и полова дискриминация, само че въпреки всичко издигащи се от крикета на дере, с цел да играят за страната – която е хазаин на шампионата през 2023 година Световно състезание по крикет.

Боливуд, „ машината на фантазиите “ на Индия, постоянно е отразявал настроението на нацията, като е черпил ентусиазъм от действителния живот – в това число от крикета, макар че е имал нестабилна връзка със спорта.

„ Крикетът и киното в действителност са две религии в тази страна “, споделя Кабир Хан, един от най-хубавите режисьори на Боливуд, чийто финален филм, озаглавен „ 83 “, беше за това по какъв начин Индия печели Световната купа за първи път през 1983 година

„ Като казахме това, евентуално трябваше да имаме повече филми за крикет. “

Дългият крикет-боливудски „ проклятия “

Любовната спекулация на Боливуд с крикета стартира на леплив уикет в края на 50-те години на предишния век, когато беше пуснат черно-бял филм „ Любовен брак “.

Това беше време, когато крикетът се играеше професионално единствено в най-дългата му форма – проби – за пет дни. Въпреки че играта и играчите по крикет бяха доста известни, бавното движение на тестовия крикет не се поддаваше изключително на драма на екрана.

Любовният брак беше за любовта, само че той трансформира щуреца в ролята на Купидон, което накара младата героиня да се влюби в своя дръзновен наемател, когато той завоюва век.

В продължение на няколко години след любовния брак нямаше крикет на сребърния екран. Но през 70-те години на предишния век, когато Индия победи Англия в Англия и Западна Индия в Западна Индия – където батсманът Сунил Гаваскар, отбелязал 774 ръна в дебютната си серия проби, беше отпразнуван с ария на калипсо – играчите на крикет станаха звезди и даже започнаха да се появяват във филми.

Гаваскар пееше, танцуваше и крещеше „ Обичам те “ във филм на маратски език, а Салим Дурани, роден в Афганистан индийски повсеместен играч, прочут с това, че удря границите по избор на почитателите, бе определен за основната сантиментална роля в много тъмен боливудски филм, озаглавен Чаритра (Характер).

Въпреки че тези филми не се показаха добре в боксофиса, Боливуд стартира да подгрява концепцията да пуска филми, свързани с крикет, към огромни шампионати и победи, с цел да завоюва пари от манията по крикет.

 ИНТЕРАКТИВНО---Venue-in-ICC-Cricket-World-Cup-2023-1695798518

През 80-те години на предишния век, откакто Индия завоюва първото си Световно състезание, двама състезатели по крикет от тима спечелили бяха определени за боливудски филм: батсманът Сандип Патил изигра сантименталния интерес на две дами във филм, озаглавен Kabhie Ajnabi The (We Were Strangers) Веднъж), с пазача на вратата Сайед Кирмани в ролята на неприятен.

През същото десетилетие излязоха и два извънредно грозни кино лентата, чийто фиктивен сюжет включваше съревнование сред играчи на крикет. Едната беше сантиментална мелодрама, а другата, Awwal Number (Number One), беше просто странна. Климатичната му поредност включваше два хеликоптера и състезател на крикет, сърдит от това, че е изтърван, пробвайки се да взриви терен, където течеше мач сред Индия и Австралия.

„ Щурецът [в тези филми] беше сакат “, сподели Васан Бала, боливудски сценарист и режисьор, пред Ал Джазира.

„ Докато растяхме, просто знаехме, че крикетът и Боливуд в никакъв случай не работят. Беше изцяло лъжливо нещо. “

Един филм промени това.

Филмът, който разруши проклятието

Lagaan: Имало едно време в Индия, режисиран от Ashutosh Gowarikar с боливудската звезда Aamir Khan в основната роля, беше пуснат през 2001 година

Това беше голям шлагер и беше номиниран в категорията за най-хубав задграничен филм на премиите на Академията.

Лагаан не завоюва, само че разруши проклятието вкъщи. Той също по този начин разделя историята на индийския крикет в киното на две – сушата преди Лагаан и потопа след нея.

Развиваща се през 1890-те години по време на английския Радж, в индийско село, което се клати от суша и тежки налози, историята на Lagaan (Tax) не е единствено за крикет. Беше за колониална неправда, кастова дискриминация и морални убеждения.

Измислената история на кино лентата се въодушеви от първия „ напълно индийски “ тим по крикет, който обиколи Англия през 1911 година

Дългият три часа и 38 минути филм разказваше за това какво парцалив екип от небогати селяни — индуси, в това число неработоспособен далит с естествена лоялност, сикх и мохамеданин — вършат след английски офицер ги провокира на игра на крикет: „ Победете ни и две години няма да се начисляват налози. Но в случай че загубите, данъкът ще бъде утроен. ”

Това беше класическа история за Давид против Голиат с малко романтика и националистически жар.

„ Lagaan беше доста интелигентен филм… Спомням си, че го гледах в киносалон, където цялото кино се трансформира в стадион “, сподели режисьорът и фен на крикета Сриджит Мукерджи, чиято биографична драма за Митали Радж, някогашен капитан на индийския женски тим по крикет екип, публикуван предходната година.

Лагаан пристигна година откакто крикетът претърпя унищожителен удар. В фрапантен скандал с уредени мачове тогавашният капитан на Индия Мохамад Азхарудин беше забъркан дружно с други. Капитанът, чиято грациозна вата и изпъкнала яка в миналото означаваха стилна честност, беше предал почитатели и опетнил крикета.

„ В Лагаан вълнението не беше към крикета. Вълнението беше да виждам герои, чийто живот зависи от тази игра, ” споделя Бала.

Пъстрият екип от играчи на крикет на Lagaan реализира прочут път към възобновяване на вярата в играта и сътвори напълно ново потомство филми за крикет, в това число няколко сходни кино лентата в Боливуд и районното кино, които се развиват в дребни градове и шампионати по дерета.

Много бяха забравими, само че няколко се откроиха.

Освен Икбал имаше MS Dhoni: The Untold Story, публикуван през 2016 година С присъединяване на Сушант Сингх Раджпут като едноименната основна роля, Дони, и режисиран от един от водещите режисьори на Боливуд, Нирадж Панди, това е биографичен филм за Индия някогашен капитан Махиндер Синг Дони.

Проследява пътя му от работата като проверявач на билети на дребна гара в прашен град до повеждането на Индия да завоюва второто Световно състезание през 2011 година

По-малко известен касов филм, само че не по-малко авторитетен, беше 83.

Филм за крикет за 34 милиона $

„ Един състезателен филм е добър единствено когато е добра история за новобранци. А 1983 година беше класическа история за новобранеца, ” споделя режисьорът Кабир Хан. „ Не мисля, че нещо може да бъде толкоз вълнуващо, колкото 83, тъй като след 83 в никакъв случай не сме били новобранците. “

Неговият игрален филм от 2021 година за изкачването на Индия към международни първенци в Англия през 1983 година, във време, когато английските букмейкъри са предложили 50:1 против тях, е респект освен към емблематичен шампионат, който е гравиран в груповата памет на Индия, топка за топка, уикет до уикет, само че също и досега в Lord's, когато капитан Капил Дев подвигна трофея от Световната купа и крикетът се отърси от колониалното си завещание и стана част от националната еднаквост на Индия.

„ Индия е страна, в която всеки е мним експерт по крикет и са подготвени да дадат препоръки даже на Сачин Тендулкар за вата. Целта ми беше да направя филм, в който никой да не може да стане и да каже: „ Това не наподобява на оригинала “, сподели Хан.

Екипът на Хан прекара към две години в изследване на шампионата, като даже съумя да пресъздаде мач – в Тънбридж Уелс, Кент, където Капил Дев вкара 175 гола без навън против Зимбабве – за който нямаше фрагменти.

Актьорите се образоваха в продължение на месеци и Ранвир Сингх, една от водещите звезди на Боливуд, изиграла Капил Дев, прекара две седмици с някогашния капитан; освен да се научите да ходите, говорите и играете като него, само че и да въплътите неговия необикновен жанр на сдържано, нежно пъчене.

През 83 година крикетът беше звезда. Но този кинематографичен удар пристигна със безценен етикет. Създаден с бюджет от 34 милиона $, 83 е един от най-скъпите филми, правени в миналото в Индия.

Критиците похвалиха кино лентата, само че четири дни след премиерата му през декември 2021 година кината в Индия започнаха да затварят заради третата вълна на Коронавирус и филмът беше неуспех в боксофиса.

Но 83 сложи нов стандарт за филмите за крикет и разпали доста кинематографични упоритости.

Боливуд издаде пет кино лентата за крикет след 83, в това число Shabaash Mithu на Srijit Mukherji, който наблюдава пътя на Mithali Raj от малко градче до воденето на женския тим по крикет на Индия до финала на Световното състезание за дами през 2017 година, който те губят от Англия. < /p>

„ Те изгубиха борбата, само че завоюваха войната против женомразството, против дискриминирането, против окаяното положение на женския крикет и въодушевиха цяло потомство девойки и дами да се захванат с този спорт “, сподели Мукерджи.

>

В крикетния екшън на Шабааш Миту има достоверност, само че той се провали, както и всички други филми.

Jinx наподобява се завръща. Или може би благородната носталгия и историята за новобранеца към този момент нямат отзив в страна, която се е трансформирала.

 ИНТЕРАКТИВНО - Световна купа за мъже-prize-money-trophy-award-winner- 2023-1695558421

„ Филмите отразяват обществото “

В продължението на всяка история за Давид против Голиат Давид става Голиат.

Сега Индия е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в света и централа на крикет във връзка с гледаемост и доходи.

Междувременно нападателният хиндуистки супрематизъм набъбна, откакто дясната Бхаратия Джаната партия (BJP) пристигна на власт през 2014 година

„ Крикетът и киното са последните бастиони на секуларизма, само че те са и отражение на нашето общество “, сподели сценаристът и режисьорът Варун Гроувър.

Мачът от Световното състезание по крикет сред Индия и Пакистан, извършен през октомври, беше шлагер. Гледан от 35 милиона фенове на Disney+Hotstar и повече от 100 000 души на стадиона, за който се оповестява, че билетите са били продадени за цели 5 700 000 рупии ($69 170), мачът е извоюван от Индия.

Но тълпите на стадион „ Нарендра Моди “ в Гуджарат, кръстен на премиера на Индия, скандираха „ Джай Шри Рам “ – зов на десните индуси, възхваляващи бога-войн – като насмешка към пакистанските играчи на крикет.

Друг боливудски филм, озаглавен Hukus Bukus, след известна кашмирска национална ария, излезе на 3 ноември.

Разположен в Кашмир, това е измислена история за индус, който обезверено се пробва да построи храм, отдаден на индуисткия господ Кришна в оспорвания район с болшинство от мюсюлмани, само че той се изправя против мюсюлмански политици с персонални ползи. Синът му, почитател на Tendulkar, играе мач по крикет, с цел да получи земя за храма.

„ Филмите отразяват обществото и неговите промени “, споделя Мукерджи, „ и филмите за крикет не са по-различни. “

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР