НЮ ДЕЛХИ (АП) — Върховният съд в Индия в четвъртък

...
НЮ ДЕЛХИ (АП) — Върховният съд в Индия в четвъртък
Коментари Харесай

Върховният съд на Индия отмени противоречива система за финансиране на избори преди националните избори

НЮ ДЕЛХИ (АП) — Върховният съд в Индия в четвъртък анулира спорна система за финансиране на избори, която разрешава на лица и компании да изпращат неограничени дарения на политически партии без да е належащо да се разкрива самоличността на донора, система, която критиците от дълго време настояват, че е недемократична и облагодетелства ръководещата партия на премиера Нарендра Моди.

Конституционен състав от петима съдии във Върховния съд постанови, че „ изборните облигации “ са противоконституционни и нарушават правото на жителите на информация, притежавана от държавното управление.

Схемата за изборни облигации беше въведена от ръководещата партия Bharatiya Janata на Моди през 2017 година Преди това политическите партии в Индия трябваше да разкрият самоличността на всеки донор, който даде повече от 20 000 рупии (около 240 долара). Но най-новият инструмент за политическо финансиране им разреши да заявяват сумата пари, която са получили посредством облигациите, само че не и самоличността на...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР