Нямо по-сигурна ядрена централа в света от АЕЦ Белене –

...
Нямо по-сигурна ядрена централа в света от АЕЦ Белене –
Коментари Харесай

Ядрената енергетика има проблеми, но те са решими

Нямо по-сигурна нуклеарна централа в света от АЕЦ " Белене " – нито американска, нито френска, нито японска, нито даже съветска. На въглищните централи е вдигнат аленият байрак и по тази причина Христо Ковачки декларира интерес съм плана – с цел да остане измежду енергийните играчи. Но едва ли ще бъде позволен. Китайците и руснаците имат потенциал да изградят централата, чакам изненада от корейците, разяснява в изявление за Mediapool ръководителят на Българския атомен конгрес и нуклеарен експерт Богомил Манчев.

Манчев е бил оператор на блок в АЕЦ " Козлодуй ", само че стартира частен консултантски бизнес. Компанията му " Риск Инженеринг " и интернационалната компания " УорлиПарсънс " са инженер-консултанти на плана за АЕЦ " Белене " до преди замразяването на градежа през март 2012 година Манчев бе разследван през 2013 година за длъжностни присвоявания от АЕЦ " Белене " и му бе наложена рекордна парична гаранция от 1 млн. лева, която обаче съдът понижи на половина. Две години по-късно прокуратурата приключи делото поради липса на доказателства. През 2016 година Манчев трансферира каузи си в " Риск Инженеринг " на тогавашната си партньорка в бизнеса и живота Нели Беширова. Днес той още веднъж е в нуклеарния бизнес и компанията му " Джи Си Ар " работи главно по планове за градежи на атомни централи в чужбина.

Според Манчев планът за АЕЦ " Белене " може да се вмести в бюджет от 9 милиарда евро и да обезпечи финансиране при положителни условия, в случай че се сключат контракти за пазаруване на тока от бъдещата централа. За да получи обаче страната 30 % дял в плана, би трябвало да извади още 1 милиарда евро,

Г-н Манчев, наближава срокът, в който комисията за търсене на стратегически вложител в плана АЕЦ " Белене " би трябвало да реши кои от кандидате да предложения да подадат предложения. В същото време и министър председателят Борисов, и съветският министър на индустрията заговориха за сформирането на интернационален консорциум за построяването на нуклеарната централа. Това ли е най-удачният вид?

Ние не знаем за какъв консорциум се приказва. Това че някой е декларирал предпочитание да взе участие в плана е добре пристигнало. Всички тези компании са познати имена – милиардни компании, които могат да си разрешат средства, хора и познания, с цел да изпълнят плана. Носителите на тези неща са китайците и руснаците. Руснаците са основатели на плана, само че защото са осъществили четири сходни плана в Китай, и подписаха за още четири блока по 1200 МВ, и не можем да кажем, че едната компания има преимущество пред другата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР