Нямаме информация дали се очакват и други фалити на туроператори.

...
Нямаме информация дали се очакват и други фалити на туроператори.
Коментари Харесай

Ангелкова няма информация дали се очакват и други фалити на туроператори

Нямаме информация дали се чакат и други банкрути на туроператори. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на изключителния брифинг през днешния ден, призован откакто стана ясно, че един от най-големите български туроператори " Астрал Холидейз " е изпаднал в неплатежоспособност.
Тя подсигурява, че няма риск да не бъдат задоволени претенциите на клиентите на компанията, които са купили ваканционни пакети или други услуги, само че не могат да се възползват от тях поради банкрута. Компанията е спазила всички условия на Закона за туризма по информирането и поддържането на годна застраховка " отговорност на туроператора " и ще бъдат покрити всички искания. Застрахователят е поел ангажимент незабавно, изключително за такива клиенти, на които им предстоят до края на седмицата пътувания, да може да им се платят претенциите и те да преценяват дали да осъществят своето пътешестване през " Астрал Холидейз ", стана ясно още на брифинга.
Ангелкова заяви още, че на следващия ден й предстоят в Германия срещи с нейния сътрудник и с управленията на няколко туроператора, които работят на българския пазар за диалози за Лято - 2020 в подтекста и на банкрута на английския туроператор. Всички туристи на " Томас Кук ", която е в процедура по неплатежоспособност, към този момент са превозени сполучливо от нашите морски курорти.
Ефектът на доминото от случая с несъстоятелността на " Томас Кук " повлия и върху нас, съобщи изпълнителният шеф на " Астрал Холидейз " Христо Гълбачев. Несъстоятелността ще засегне заетите в " Астрал Холидейз ", които са под 100 индивида, добави той. Най-важното е, че няма туристи и клиенти на компанията в България или чужбина, които занапред да имат искания към осигурител или сега да останат на улицата, ние сме платили за всички клиенти за отиване и връщане полетите, всички хотели и прехвърляния, сподели Гълбачев. Той увери клиенти, които от на следващия ден ще пътуват, че компанията е платила уговорките към сътрудниците си и те в този момент се осведомят от чиновници на компанията, че почивките им са гантирани. За останалите клиенти, които са по-малко от 200 души сега офисите в Пловдив и София работят и чиновниците ще осведомят клиентите, които от на следващия ден ще пътуват, да се обръшат към застрахователната компания. Гълбачев осведоми още, че сумата, за която клиентите ще претендират, е по-малко от половината от размера на застрахователното покритие на " Астрал Холидейз ", което е гаранция, че всички клиенти ще си получат сумите от застрахователя. В момента 51 туристи са в чужбина и България, посочи Гълбачев и добави, че за клиентите, които на следващия ден пътуват, компанията е платила, а за хората, които ще създадат това от четвъртък, петък и най-много в събота ще се прегледат с приоритет от застрахователя, а от " Астрал Холидейз " ще им спомагат да осъществят плануваното пътешестване.
Николай Генчев - основен изпълнителен шеф на застрахователното сдружение " Уника " АД, увери, че компанията има намерение оптимално бързо да удовлетвори финансово всеки от засегнатите клиенти. Той предложи на клиентите да се извърнат към застрахователя по електронен път, посредством уеб страницата, посредством потребителския телефонен номер или в офисите на компанията. Целта е толкоз да сме бързи, че в случай че на клиентите им се наложи да пътуват даже и след три дни, те да могат да заминат, посочи основният изпълнителен шеф на застрахователното сдружение.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР