Няма заплаха за националната ни сигурност. Ескалацията на въоръжения сблъсък

...
Няма заплаха за националната ни сигурност. Ескалацията на въоръжения сблъсък
Коментари Харесай

Радев успокои, че няма пряка заплаха. Препоръча да се инвестира в дронове, а не само в „скъпи проекти“

Няма опасност за националната ни сигурност. Ескалацията на въоръжения конфликт сред „ Хизбула ” и Израел и въвличането на нови участници усилва риска от засилени миграционни потоци към страната ни, с евентуално навлизане на членове на терористични организации. Това разгласи на консултативната срещата президентът Румен Радев. Тя продължи повече от 2 часа и се организира в отсъстието на ръководителя на Народно събрание Росен Желязков.

Радев уточни, че анализът на настоящите сега военни спорове демонстрират все по-широкото използване на технологии за гражданска приложимост, с които може да се поразява сериозна инфраструктура.

„ Това откроява недостиг от качества на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови закани “, уточни той.

Затова,според него, наред с огромните планове за рационализация би трябвало да се насочим и към нискобюджетни планове, които да ни дават предимство. Радев изясни още, че би трябвало службите за сигурност да се обновят софтуерно.

Миграцията изисква отбрана на границата и това налагало ремонт и поддръжка на оградата, както и придобиване на нови сиситеми за проследване, както и системи на надзор на достъпа на Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Модернизацията на гранична полиция ще помогне за влизането ни в Шенген, разясни той.

Държавният глава даде да се разбере, че години наред фокусът на модернизацията е бил върху скъпите планове – самолети, кораби.

„ Без тях няма рационализация, само че в това време актуалните спорове сподели използване на евтини софтуерни решения – да вземем за пример по-широко се ползват всевъзможен тип дронове – разузнаване, поразяване. Ние не можем да си позволим колосални средства, без да мислим за технолигите в бъдеще. Критично значимо стават антидрон системи, за радиоелектронна битка, за потребление на космоса и за обвързване на нашите средства в единно осведомителни

пространство “, съобщи Радев. 

Той настоя да се форсира заложеният в ПВУ Център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство от Космоса и безпилотни сиситеми – ще има принос освен за природата, стопанската система и за нашата сигурност. Той би трябвало да се построява взаимно с киберцентър, който също е в ПВУ. Радев добави, че би трябвало да се мисли и за привличането на нови фрагменти в армията.

На собствен ред министър председателят акад. Николай Денков съобщи, че има изключителна обстановка, която би трябвало да бъде решена от трите съществени институции дружно. С думите си той укори президента, че не е поканил представителите на парлавентарните групи.

„ Искам да припомня, че рецесията не стартира от войната в Израел. Заплахите започнаха преди повече от година и половина с войната в Украйна “, добави той.

Денков даде поръчка, че той ще беседва и с партиите, които поддържат кабинета.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР