Няма законово основание връщането от областния управител на Добрич за

...
Няма законово основание връщането от областния управител на Добрич за
Коментари Харесай

НСОРБ подкрепя решението на Общинския съвет в Добрич за местните данъци и такси

Няма законово съображение връщането от регионалния шеф на Добрич за наново разглеждане на признатата разпоредба на Общинския съвет в Добрич в частта за локални налози и такси. Това се показва в писмо до ръководителя на общинския съвет от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), подписано от неговия изпълнителен шеф Силвия Георгиева.
Мотивът на регионалния шеф Красимир Кирилов да върне гласуваното решение е, че Общинският съвет е приел наредбата, макар неналичието на предварителна оценка за въздействието на препоръчаните промени и допълнения.
От НСОРБ показват, че признатата разпоредба не е незаконосъобразна, защото задължението за предварителна оценка на въздействието се отнася единствено за нормативни органи на централната власт, а общините не попадат в обсега на това условие. Ходовете на локалната власт са или да бъдат признати още веднъж промените в наредбата, или актът на регионалния шеф да бъде нападнат в административния съд. Препоръката е в разговор с регионалния шеф той да бъде уверен да отдръпна акта си за връщане на наредбата и да му се подсети отговорността по Закона за отговорността на страната и общините, в случай че бъде нарушена приходната част на общинския бюджет заради негови непозволени дейности. Общината е в правото си да потърси отговорност от държавен орган за настъпили имуществени вреди, се споделя още в мнението на НСОРБ.
Кметът Йордан Йорданов заяви на днешната оперативка в общината, че локалните налози и такси се събират по график.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР