Няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специални служби

...
Няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специални служби
Коментари Харесай

ДАНС: Няма процедура за съгласуване на кадри с чужди посолства

Няма законова процедура, налагаща съгласуването на ръководителите на специфични служби с непознати специфични служби или посолства. Това съобщи ръководителят на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) Пламен Тончев, който участваше в чуване в Народното събрание дружно с други ръководители на службите за сигурност. 

„ Ние, като членове на Европейски Съюз и НАТО, също не съгласуваме претендентите за ръководители на партньорските служби “, уточни Тончев. Той увери, че ДАНС е благонадежден и издирван сътрудник от европейските служби и службите на НАТО. 

Изслушването на Пламен Тончев бе инициирано от парламентарната група на „ Възраждане “ и е във връзка на изнесените изказвания от депутат от парламентарната група „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на непознати страни.

Той напомни, че процедурата по назначението на ръководител на ДАНС се прави по прецизна законова процедура единствено в границите на България. 

„ В нито едно от условията на закона не се планува кандидатурата за ръководител или заместник-председател на организацията да се съгласуват с който и да е, включително с непознати публични представителства “, сподели той.

„ Не дава отговор на истината и изказванието, че съгласуването с непознати специфични служби се прави по отношение на някакво законово условие ръководителите на службите да имат достъп до класифицирана информация, било то на НАТО или на Европейски Съюз. В законодателството на България категорично е указан редът, по който се получава достъп до такава информация. Тази процедура се прави единствено в структурите на послушание на Република България “, изясни ръководител на ДАНС. 

„ Интересно е на какво се базират изказванията за увреждащите имиджа на институциите и чиновници изказвания за съветско навлизане в българските специфични служби. Не желая да се връщам на записа, който изтече през миналата седмица, само че там ясно се вижда, че това е разказ, комфортен за някого и се прави на гърба на българските специфични служби “, добави още той. 

Председателят на ДАНС разгласи, че организацията има дарба сама да открива „ такива кафези “ в своите редици. „ Публично прочут е случая, в който сами разкрихме наши чиновници, работили в услуга на съветското разузнаване. Те сега са с повдигнати обвинявания и има оповестени чиновници от съветското посолство за личност нон грата “, напомни той. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР