„Няма яснота какво точно ще се плаща на медиците на

...
„Няма яснота какво точно ще се плаща на медиците на
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Все още няма яснота какво ще се плаща на медиците на първа линия

„ Няма изясненост какво тъкмо ще се заплаща на медиците на първа линия, не получихме прецизен и явен отговор от здравния министър “. Това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ проф. Асен Балтов, някогашен шеф на „ Пирогов “.

Той разяснява неналичието на правна опция за погашение на спомагателните хонорари.

„ Оказа се, че по този начин е изработен Законът за изключителното състояние, че би трябвало да се промени, с цел да се платят тези пари. Има обезпечени пари в бюджета, само че няма юридически механизъм, по който да се дадат “, сподели проф. Балтов.

Той разясни, че заплащанията са три типа: спомагателните хонорари в размер на 600 лв. месечно за лекари, 360 лв. за медицински сестри и 120 лв. за санитари и тези суми би трябвало да се изплащат до края на юни - три месеца след пандемията.

По думите му, не е ясно от кое място ще дойдат другите спомагателни средства - 1000 лева Според него те се разделят сред второстепенните разпоредители - РЗИ, центрове за спеша помощ и лечебните заведения, където са медиците на първа линия.

Той изрази безпокойство, че 1000-та лева за работещите на първа линия ще отпаднат за лечебните заведения, без значение че те не престават да лекуват заболели с COVID- 19. Според него е допустимо през бюджета на Министерство на здравеопазването да бъдат дадени пари на второстепенните разпоредители.

„ Категорично се знае, че персоналните лекари от през днешния ден не получават спомагателните парите за Коронавирус “, акцентира проф. Балтов.

Той изрази мнение, че се прави опит да бъде основан механизъм за обезпечаването на средствата, който да е привързан с цените на клиничните пътеки – с повишението на цените им да влязат тези пари за първа линия. „ Знае се, че тези 25% ще влязат от 1 януари. Това не подкрепя най-зависимите лечебни заведения, които бяха залети с Коронавирус през последните 2 години “, разяснява проф. Балтов. Според него лечебни заведения, които са работили умерено, ще получат доста повече пари, в сравнение с лечебни заведения, които са лекували Коронавирус пациенти.

Очаквано, той бе безапелационен, че Коронавирус рецесията не се ръководи добре и е „ оставена на автопилот “, като съгласно него същото се отнася и за имунизацията, без значение от оповестената акция „ +мен “. „ Не виждам да има нарастване на имунизираните. Вчера има сложени 50 първи дози. 10.3% от популацията е с бустерни дози и по-малко от 30% е с две дози. Премахвайки всевъзможни ограничения освен това ниско равнище на имунизация, тази зараза непрекъснато ще се предава. Тя се предава по въздуха, не можем да я скрием “, акцентира проф. Балтов.

Той бе безапелационен, че не трябва да се отпускаме без значение от анулацията на ограниченията.

„ Дори през днешния ден 8.2% от случаите са позитивни. Има към 2000 пациенти в лечебните заведения и към 220 са в интензивните отделения. Пандемията свършва, само че COVID-19 още съществува. Трябва да имаме лампичка, която да свети, че не всичко е свършило “, сподели проф. Балтов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР