Няма вариант след 20 години да няма пари за пенсии,

...
Няма вариант след 20 години да няма пари за пенсии,
Коментари Харесай

Бисер Петков: Няма вариант след 20 години да липсват пари за пенсии

" Няма вид след 20 години да няма пари за пенсии, тъй като актюерският отчет, който бе направен предходната година, демонстрира, че в този времеви интервал по.скоро имаме наклонност на финансово стабилизиране на държавната пенсионна система. Говоря за интервала 2037-2040 година, когато по закон е планувано и повишаване на изискванията за достъп до пенсионната система, имам поради възрастта и осигурителният стаж ".

Това съобщи общественият министър Бисер Петков пред bTV във връзка терзанията, че може след две десетилетия осигурителната система да бъде изтощена и поколенията, родени сред 1973 и 1977 година ще са първите, които ще го изпитат на гърба си.

" Държавната пенсионна система от Бисмарков вид, каквато е в множеството страни от Европейски Съюз, е основана на солидарността сред поколенията – работещите заплащат пенсиите на тези, които се отдръпват. Когато пропорциите се трансформират неподходящо – съотношението сред броя на работоспособното население по отношение на това в пенсионна възраст се усилва. Това води до напрежение в пенсионната система, т.е. до увеличение на недостига, тъй като вноските стават незадоволителни - добави той. - Но,според актюерския отчет, до 2040 година нещата са постоянни, по-късно, в случай че не се подхващат последващи промени, положението на системата ще се утежни. През 2015 се направи промяна, усилват годините за пенсиониране и работният стажът, т.е. ще се забави вливането на пенсионери в осигурителната система. "

Социалният министър призна, че има демографска рецесия и това работи неподходящо на пенсионната система.

" Да, демографската обстановка е удобна, прогнозите са още по-неблагоприятни. Застарява популацията, което може да се огледа и като позитивна наклонност, само че това в България е съчетано с внезапно понижаване на популацията в трудоспособна възраст и увеличение на междинната възраст на популацията. Възрастта на която е над половината от българското население е 43 години и тя е третата най-висока в Европейски Съюз след Германия и Италия - сподели Петков. - Възрастовата пирамида непрестанно се трансформира. Тя последователно се обръща, т.е. основата й – тези, които са в ниската възраст, понижава в работоспособната възраст, до момента в който популацията над пенсионна възраст нараства релативно ".

Петков разгласи, че от ден на ден на пазара на труда ще навлизат роми, защото такива са действителностите. Затова, съгласно него, напъните на държавното управление са ориентирани към образованието.

„ За да може да се понижи процентът на непосещаващите учебно заведение, на отпадащите от учебно заведение. Реално българското население да има нужното обучение. Затова са и напъните в посока на разнообразни ограничения и схеми за подготовка на работната мощ, с цел да дава отговор тя на критериите на търсенето на работна мощ. Безспорно е, че най-големият проблем и дефицитът на квалифицирана работна ръка ”, сподели още Петков.

Той сподели, че през юли безработицата е 6.7%, като данните са единствено от записаните в бюрата по труда. Общият брой безработни е малко над 220 000 и добави:

" До огромна степен е правилно изказванието на премиера, че в България всеки, който желае може да работи. Защото измежду безработните огромна част са неактивните, тези които не са стимулиран и са дълготрайно безработни и действително не търсят работа. Затова на процедура, в случай че до неотдавна се търсеше работа за хора, в този момент се търсят хора за работа. Да, цената на труда би трябвало да балансира търсенето и предлагането на пазара. И това, което се следи, е повишаване на междинната заплата с към този момент над 10%, което би трябвало да направи атрактивно завръщането на част от българите на българския трудов пазар. Това са хора, които работят в чужбина – над 1 млн. българи в трудоспособна възраст са напуснали през последните години. "

Другият огромен запас на пазара на труда, съгласно Петков, са майките. Стимулите за тяхното по-бързо връщане на работа са, с оглед те да не се деквалифицират и да не престават да не престават своята специалност.

" Една от ограниченията, която работи т 1 юни е тласъкът – когато майката се върне на работа след 6 месеца, да продължава да получава 50% от компенсацията за бременност и раждане. Първите резултати са окуражаващи – 275 майки към този момент ас се възползвали - описа министъръ. - Другата мярка, по линия на Оперативна програма ”Човешки запаси ”, е схемата „ Родители в претовареност ”. Тя ще даде на опция на родителите да се върнат по-рано на работа, като обезпечи грижа по развъждане на тяхното дете, от безработни лица, които ще получават заплащане в границите на минималната заплата. Родителите ще имат извънредно водещо присъединяване в техния избор. За тази мярка се отделят 20 млн. лв. и се чака 2000 фамилии да се възползват. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР