Няма училища, които са оставени без директор. Няма политически назначения.

...
Няма училища, които са оставени без директор. Няма политически назначения.
Коментари Харесай

Антоанета Пакова: Няма училища без директори, няма политичес...

" Няма учебни заведения, които са оставени без шеф. Няма политически назначения. Стриктно са спазени наредбите на Кодекса на труда ", безапелационна е Антоанета Пакова, шеф на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив.

Както " Марица " писа, в гилдията настъпи напрежение поради промяната на учебни шефове. За 38  образователни заведения  от Пловдивска област трябваше да се проведат състезания, само че това не се случи, защото Върховен административен съд разгласи наредбата за провеждането им за противозаконна. Сред учебните заведения има такива, чиито шефове излизат в пенсия, както и ръководени досега от краткотрайно изпълняващи длъжността.

В тази обстановка МОН е делегирало пълномощия на районните ръководства да решат по какъв начин да се действа с  шефовете, които излизат в пенсия. В множеството административни области в страната решението е те да останат до провеждането на състезания.

В Пловдив началникът на РУО Антоанета Пакова е провела прощална среща с излизащите в пенсия шефове. Разговаряла е с всекиго от претендентите за техни приемници, позволени до състезанията, които обаче в последна сметка не се организираха. С избора й част от искащите на процедура стават шефове, въпреки да не са спечелили състезанието. Има учебни заведения, в които за ръководители са избрани учители или външни хора.

Школски шефове слагат въпроса не е ли по-логично титулярите да останат до конкурс или работата на пенсионираните да поеме един от заместниците, които имат административен опит и са в оперативната обстановка преди старта на новата образователна година.

Новите назначения разбуниха духовете и с въпросите дали приложеният метод не позволява субективизъм и дали не се вършат " комфортни " назначения в изискванията на настъпилия вакуум в нормативната уредба.  

Ето отговора на Антоанета Пакова:

" От 38 учебни заведения, в които трябваше да се проведат състезания,  само в 18 са назначени нови шефове. В другите 20 остават тези, които са били до този миг на поста. 14 шефове, които са били назначени до конкурс и не са придобили право на пенсия, остават. На двама шефове е било връчено предупреждение за преустановяване на трудово правно отношение заради придобиване право за изслужено време и напреднала възраст, които обаче остават на управителната позиция, защото за техните учебни заведения няма претенденти. Други четирима шефове са работещи пенсионери и отправеното им тримесечно предупреждение изтича на 5 октомври.

При назначението съм се водила от правилото краткотрайно изпълняващите длъжността да са чиновници от съответното учебно заведение - зам.-директори или учители.

Само един от шефовете, които се пенсионират, закупи право на пенсия през 2022 година. Всички останали са придобили това право още през 2019, 2020 или 2021 година – т.е. те са траяли да работят като шефове в интервал от  една до три години след  настъпване на събитие за пенсионирането им.

Провела съм диалози и с кметовете на всяка община преди да взема дефинитивно решение на кого да бъде гласувано доверие.

Няма политически назначения.

Няма учебни заведения, които са оставени без шеф.

Абсолютно прецизно са спазени наредбите на КТ по отношение на преустановяване и пораждане на трудови правни отношения с шефове ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР